IŞİD artık Bağdat kapısında; iki ilçeyi daha aldı...

IŞİD artık Bağdat kapısında; iki ilçeyi daha aldı...

Irak askerleri Bağdat'a yakın bölgedeki Enbar vilayetinin Hit ilçesinden çekildi. Bölgeye IŞİD grupları girdi ve ilçedeki askeri kışlaya konuşlandı. Hafftalardır ABD uçakları tarafından bombalanan IŞİD'in son ele geçirdiği bölgeler, Bağdat havalimanına sa

IŞİD gruplarının Irak'ın başkenti Bağdat yakınlarındaki saldırıları ve işgalleri devam ediyor. Bağdat'a yakın bölgede bulunan Enbar vilayetinde Irak ordusu ile IŞİD grupları arasındaki çatışmalar son birkaç günde gittikçe yoğunlaşmaya başlamıştı. Irak ordu birlikleri dün ABD uçaklarının Enbar'daki IŞİD gruplarını havadan vurmalarını istemişti. Bu hava saldırılarının acil olarak yerine getirilmesi gerektiğini bildiren Irak askerleri aksi takdirde bölgeden çekilmek zorunda kalacaklarını, IŞİD'e karşı mukavemette yetersiz kaldıklarını duyurmuştu. Bugün de Irak askerleri çatışmaların younlaştığı bölgeden çekildiklerini duyurdu.

Irak'ın Enbar vilayetinin Hit ilçesinde, "ordu birliklerinin çekilmesinin ardından" IŞİD gruplarının askeri kışlayı ele geçirdiği bildirildi.

Enbar Operasyonları Komutanı Korgeneral Raşid Felih, yaptığı açıklamada Hit ilçesindeki 7. Tümen'e bağlı alayın tüm silah ve araçlarıyla askeri kışlayı boşaltıp El-Bağdadi nahiyesine çekildiğini,  ardından  IŞİD gruplarının buraya girdiğini söyledi.

GERİ ÇEKİLME TAKTİKSEL Mİ ZORUNLU MU?

Askeri birliklerin "taktiksel" olarak Bağdadi'ye çekildiğini savunan Felih, "Hit ilçesini kurtarmak için geniş çaplı bir askeri operasyona hazırlandıklarını" ifade etti.

Irak askerlerinin çekilme haberinden saatler önce bölgedeki birlikler ABD uçaklarının Enbar bölgesindeki IŞİD mevzilerini vurmalarını istemiş akii takdide bölgeden çekilmek zorunda kalacaklarını belirtmişlerdi. IŞİD'in bölgede hızlı bir ilerleme kaydettiği bildriliyor. Bu açıklamanın ardından gelen çekilme kararının, açıklandığı gibi taktiksel bir çekilme mi yoksa zorunlu bir çekilme mi olduğu ise henüz cevap bulmadı.

BAĞDAT HAVALİMANI'NA 25 KİLOMETRE MESAFEDE

IŞİD'in aldığı bu kışla ve ilçe ile birlikte Irak'ın başkenti Bağdat'a biraz daha yaklaştığı bildiriliyor. IŞİD'in ele geçirdiği bölgenin Bağdat havalimanına 25 kilometre mesafede olduğu belirtiliyor.

Bir süredir çatışmaların ve otorite boşluğunun yaşandığı Irak'ta, IŞİD öncülüğündeki silahlı gruplar, Musul ve Tikrit gibi bazı kentlerde kontrolü ele geçirmiş, çatışmalar yüzünden yaklaşık 1 milyon sivil bölgeden göç etmek zorunda kalmıştı.

Çatışmaların yoğunlaştığı Hit ilçesininde bir süredir birçok noktanın IŞİD'in kontrolünde olduğu ifade ediliyordu.