İşgalcilerin Gazze Saldırısının Ekonomik Maliyeti 3.5 Milyar Doları Buldu

İşgalcilerin Gazze Saldırısının Ekonomik Maliyeti 3.5 Milyar Doları Buldu

İşgalcilerin Gazze Saldırısının Ekonomik Maliyeti 3.5 Milyar Doları Buldu

Siyonist işgal rejimindeki kaynakların verdiği bilgilere göre işgal güçlerinin Gazze'ye yönelik saldırılarının şimdiye kadarki maddi külfeti yaklaşık 12 milyar şikeli yani üç buçuk milyar doları buldu. Bunun da işgal rejiminin 2006 Temmuz'unda Lübnan'a yönelik olarak düzenlediği saldırıdan bu yana yüklendiği en yüksek savaş maliyeti olduğu ifade ediliyor.

Siyonistlerin Yediot Aharanot adlı günlük gazetelerinin bugünkü (27 Temmuz Pazar) ekonomi ekinde verilen bilgilere göre işgalcilerin Dökme Kurşun adı verdikleri ve 2008 sonunda başlattıkları savaşın ekonomik maliyeti 3.5 milyar şikeli yani bir milyar doları bulmuştu. 14 Kasım 2012'de başlattıkları ve Bulut Sütunu adını verdikleri savaşın maliyeti ise elli milyon şikel yani 15 milyon dolardı. Üç haftadır devam etmekte olan son savaşlarının maliyeti ise ikisinin toplamının üç katından daha fazla oldu.

İşgal rejiminin bu savaşta çok sayıda yedek askerini göreve çağırmasından dolayı yapılan ödeme ve giderlerin yanı sıra onların kendi çalışmalarını askıya almalarının getirdiği büyük bir ek maliyet oldu.

Demir Kubbe'nin çalışmasının da siyonist işgalcilere ağır bir külfeti oldu. Çünkü gazetenin yayınladığı rapora göre atılan füzelerin takibi için gönderilen her bir füzenin maliyeti 120 bin doları buluyor. Bunların da sadece yüzde yirmisi başarılı olurken yüzde sekseni hedefi vuramadan havada parçalandı.

Askeri harcamaların yanı sıra muhtelif ekonomik sektörlerin savaş sebebiyle gördüğü dolaylı zararlar da var. Bu sefer ki savaşta direnişçilerin attığı füzeler işgal altındaki tüm bölgelerde paniğe neden olduğundan muhtelif ekonomik sektörlerin dolaylı olarak etkilenmesinin maliyeti öncekilere nispetle çok daha fazla oldu. Yediot Aharanoot gazetesindeki raporda da ekonomik sektörlerin dolaylı olarak zarar görmesinin miktarının bu savaşta çok büyük olduğu dile getirildi.

Dolaylı olarak etkilenen sektörlerin başında turizm sektörü geliyor. Hava alanlarının güvenliğinin ortadan kalkması sebebiyle çok sayıda havayolu şirketinin İsrail seferlerini iptal etmesi ve ayrıca savaş ortamının oluşturduğu panik havası işgal altındaki topraklara yolculukların % 75 oranında azalmasına neden oldu. Yolculukların azalması otellerin tamamen boşalmasına ve yaz tatili için yapılan rezervasyonların iptal edilmesine yol açtı. Lokantalar, ulaşım şirketleri gibi turizmden geçinen birçok sektör de savaştan dolayı büyük zarar gördü. Yediot Aharanoot gazetesi turizm sektöründe günlük zararın 100, üç hafta boyunca toplam zararın ise yaklaşık iki milyar şikel (585 milyon dolar) olarak tahmin edildiğini belirtiyor.

Sanayi sektörü de satışların çok düşmesinden dolayı önemli miktarda zarar gördü. İhracattaki düşmenin sanayi sektörüne maliyeti ise yarım milyar dolar olarak tahmin ediliyor.

Ayrıca olağanüstü hal uygulamasından dolayı yerel yönetimlere büyük miktarlarda ek giderler yüklendi. Yaklaşık yüz yerel yönetime yüklenen ek giderlerin miktarı da bir milyar dolar olarak tahmin ediliyor.

Filistin tarafından atılan füzelerin sebep olduğu tahribatın yol açtığı zarar 200 milyon şikel olarak tahmin ediliyor. Ancak şimdilik zararların bir bilançosu çıkarılmış değil.