İşgalci'den Cezaevi Baskını; 100'den Fazla Esir Yaralı

İşgalci'den Cezaevi Baskını; 100'den Fazla Esir Yaralı

İşgalci İsrail güçlerinin, işgal altındaki Batı Şeria’da yer alan Ofer Askeri Cezaevi'ndeki Filistinli esirlere düzenlediği saldırıda en az 100 kişi yaralandı.

İşgalci İsrail güçlerinin, işgal altındaki Batı Şeria’da yer alan Ofer Askeri Cezaevi'ndeki Filistinli esirlere düzenlediği saldırıda 100 kişi yaralandı.

Filistin Esirler Cemiyeti’nden yapılan yazılı açıklamada, İsrail Cezaevleri İdaresi'ne (ŞABAS-IPS) bağlı güvenlik güçlerinin, Ofer Cezaevi'ndeki baskınlarında en az 100 Filistinli esirin yaralandığı belirtildi.

Açıklamada, işgalci İsrail güçlerinin dün sabah saatlerinden itibaren cezaevi koğuşlarına düzenlediği baskınlarda, plastik mermi, göz yaşartıcı gaz, ses bombaları, cop ve köpek kullandığı, 3 koğuşun tamamen yandığı kaydedildi.

Çoğu mahkumun plastik mermiyle yaralandığı ve İsrail hastanelerine nakledildiği aktarılan açıklamada, en az 20 esirin hastanelerde tedavi altına alındığı, geri kalanların da cezaevine gönderildiği belirtildi.

Açıklamada, Filistinli esirlerin baskınlara karşı direniş kararı aldığı ve ilerleyen saatlerde olayların daha da büyüyebileceğine dikkat çekilerek, esirlerin dünden bu yana yemek öğünlerini geri çevirdiği ve cezaevindeki bazı kısımları kapattığı vurgulandı.

Açıklamada ayrıca, işgalci İsrail güçlerinin Filistinli esirlere daha önce benzeri görülmemiş bir şekilde saldırı düzenlediği ve söz konusu saldırıların Filistinli esirlerin hayatlarını tehlikeye atabileceğine dikkat çekildi.


Ofer Askeri Hapishanesi'nde yaklaşık bin 200 Filistinli esir bulunuyor.

Filistin resmi kaynaklarına göre, İsrail hapishanelerinde 450'si idari tutuklu, 54’ü kadın, 250'si çocuk olmak üzere yaklaşık 6 bin Filistinli bulunuyor.

İşgalci İsrail "idari tutukluluk" adını verdiği uygulamayla Filistinlileri istihbarata dayalı olarak 1 ila 6 ay alıkoyabiliyor. 

Tutuklunun, "İsrail'in güvenliği için tehlike teşkil ettiğine" karar verilmesi halinde ise askeri hakim, suç isnadında bile bulunmadan tutukluluk süresini 5 yıla kadar uzatabiliyor.

Hamas: "Filistinli esirlere yönelik bu zalim saldırının sonuçlarından İsrail sorumlu olacak. Bu saldırı, esirlerin işgalciye (İsrail) karşı nasıl karşılık vereceğini gösterecek"