İşgal Rejmi Orta Asya'da

İşgal Rejmi Orta Asya'da

Kırgız, Özbek ve Ukraynalıların böbreklerini ucuza alıp işgalci İsrail'e yollayan başhekim gözaltında

Kazakistan'ın Çimkent şehrinde yasa dışı organ ticareti yapan Abylay Donbai isimli şehir hastanesi başhekimi gözaltına alındı. 

Kazakistan Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı'na göre organ ticaretinde, Kırgız, Özbek ve Ukraynalılar böbreklerini Kazakistan'da sattı. Onların böbrekleri işgal rejiminde yaşayan varlıklı hastalara nakledildi.

Bu gözaltı, mayıs ayında tanınmış bir başka organ nakil uzmanı doktor Gani Kuttymuratov ile çıkan bir skandal zincirindeki başka bir bağlantı. Yasadışı organ toplamaktan altı aydır tutuklu bulunuyor. Tercüman olarak çalışan bir Kırgız vatandaşı onunla birlikte gözaltına alındı.

Kazakistan Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı Soruşturma Dairesi Başkanı Sanzhar Adilov, “Gözaltına alınan Donbai, suç grubu üyeleriyle, büyük bir para karşılığı ekonomik durumu kötü olan insanların böbreklerini satın alarak operasyonla çıkarıp naklederek yasadışı işlemler gerçekleştirdi” dedi.

Donbai'nin Kazakistan'da 2 yıldan beri suçlu bir grup ile çalıştığı, yabancı organizatörler ile böbrek alıp satma operasyonları yaptığı ortaya çıktı. 10-15 bin dolara aldılar, 100-150 bin dolara sattılar. Çimkent doktoru da bu suçlu takımdaydı.

Kazakistan Cumhuriyeti İçişleri Bakan Yardımcısı Rashid Zhakupov, " Ayrıntıları açıklayamam, sen de biliyorsun. Kanun, bir ceza davasının detaylarının açıklanmasını yasaklamaktadır. Ancak, önleyici tedbirin yasadışı organ nakli olayıyla ilgili soruşturma konusu olan ceza davası uyarınca seçildiğini söyleyebilirim ”dedi. 

Kazakistan'daki böbrek ticareti haberi sonrası Ukrayna'dan da konu ile ilgili açıklama geldi.

Ukrayna polisi, vatandaşlarının 20'sinin cesetlerini sattığını söyledi. Ve Kazakistan'da ameliyat edildiler. 1 Mayıs'ta, ülkenin önde gelen transplantoloğu Gani Kuttymuratov, gözaltı merkezinde göründü. Meslektaşları uzun süre iddialara inanmadılar ve kefaletle serbest bırakmalarını istediler. Doktorlar kurtarıcı insanlardır diyerek ve kurtarıcı insanlarına müdahale edilmemesi istediler. Daha sonra organize suç grubunun bir başka üyesi gözaltına alındı. Sonra Nur Sultan'da araştırmacı Abylay Donbay ile bir ifadeye çağrıldı. Ve gözaltına alındı. Yetkililer işgal rejimi ve Almanlar üzerinde çalıştıklarını biliyorlardı.

“Şu anda hastanedeyiz. Herkesin şimdi sakinleşmesi ve aceleci sonuçlar çıkarmaması gerekiyor, çünkü bir yasa ve masumiyet karinesi var. Bu arada, bir başhekim doktoru görevlendirdik ve soruşturmanın akıbetini bekliyoruz ”dedi.

Yani, şimdiye kadar hastanede hiç kimse kovulmadı. Şimdi Kazakistan'da 4 binden fazla yetişkin hasta ve yaklaşık 200 çocuk yeni organlar bekliyor.

Kaynak: ca-news