İşbirlikçiler: S.Arabistan, Bahreyn, BAE, Afganistan,Azerbaycan

İşbirlikçiler: S.Arabistan, Bahreyn, BAE, Afganistan,Azerbaycan

İsrail ordu raporu, ülkenin birçok Arap ve Müslüman ülke ile istihbarat ve güvenlik ilişkilerini ortaya koyuyor.

İsrail ordusunun resmi web sitesinde yer aldığı belirtilen bir raporda, İsrail'in Mossad istihbarat ajansı ile bir çok Arap ve Müslüman ülke arasındaki güvenlik, istihbarat ve askeri işbirliği ilişkileri ortaya döküldü. İşbirliği yapılan ülkeler arasında Bahreyn, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Afganistan ve Azerbaycan bulunuyor.

Rapora göre, Bahreyn, İran ve Filistin örgütleri hakkında İsrail'e bilgi sağlıyor. Raporda ayrıca, Mossad'ın İran'ın nükleer programı konusunda Suudi istihbaratı ile doğrudan temasta olduğu, İsrail ve Suudi Arabistan arasında büyüyen bir işbirliği bulunduğu belirtiliyor. Mossad'ın eski şefi Meir Dagan'ın bu konuyu görüşmek için Suudi Arabistan'ı ziyaret ettiği vurgulanıyor. Raporda, Suudi yetkililerin, bir roket taşıyıcının karasularında batmasının ardından  ABD yönetiminin talebi üzerine, İsrail askerlerinin 1982'de Kızıldeniz'de araştırma yapmasını kabul ettiğini belirtiyor.

New York Times, 2011 yılında Almanya'nın iki ülke arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesi adına Riyad'a satacağı 200 tanklık bir silah anlaşmasını İsrail'in onayladığını bildirilmişti.

Ordu raporuna göre İsrail BAE'ye hava ve kara radarları,  drone teçhizatı havada yakıt ikmali sağlayan cihazlar gibi çeşitli askeri malzemeler sattı.

Rapor Fas'ın İsrail'den Heron insansız uçağı satın aldığını, ancak uçakların Fransa'nın aracılığıyla sevk edildiğini iddia etti. İsrail ordu raporunda, Mossad'ın  ülkedeki binlerce Yahudi'nin İsrail'e göç etmesine izin vermesi karşılığında eski Kral Hasan'ın muhalifi Mehdi Ben Baraka'ya Fas istihbaratı tarafından düzenlenen suikaste yardımcı oldu, gerekli cihazların geliştirilmesine destek verdi.

İsrail aynı zamanda Fas'ın komşusu ve rakibi Cezayir'e de sofistike hava trafik kontrol sistemleri, radar, iletişim sistemleri ve askeri hava navigasyon sistemleri temin etti.

Ordu raporuna göre İsrail, Azerbaycan ve Afganistan'a sattığı silahları ise  Pakistan üzerinden sevk etti. Askeri ihracat yoluyla İsrail'in ekonomik durumunu iyileştirmenin ötesinde stratejik güvenlik çıkarları elde etmeyi amaçladığı kaydedildi. Örnek olarak Azerbaycan ile ilişkilerin İran hakkında bilgi toplama amaçlı kullanıldığına dikkat çekildi.

 

dünyabülteni