"Irkçı olmayacağız, faşizme pirim vermeyeceğiz"

"Irkçı olmayacağız, faşizme pirim vermeyeceğiz"

BDP Genel Başkanı Demirtaş, "Biz ırkçı olmayacağız, biz faşizme pirim vermeyeceğiz. Biz 'Kürt herkesten üstündür' demeyeceğiz" dedi.

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Biz ırkçı olmayacağız, biz faşizme pirim vermeyeceğiz. Biz 'Kürt herkesten üstündür' demeyeceğiz. 'Biz insanız, kimseden üstün değiliz kimsenin de üstünlüğünü kabul etmeyiz' diyeceğiz. Bu felsefe ile yürümeye devam edeceğiz" dedi.

Demirtaş, Adalet Meydanı'nda partisi tarafından düzenlenen mitingde vatandaşlara hitap etti.

Bu seçimde sadece belediye başkanı seçmiş olmayacaklarını belirten Demirtaş, bu meydanda iradesini ortaya koyan, "Ben Allah'tan başkası önünde diz çökmem" diyen bir halkın kaderinin belirleneceğini söyledi.

Ağrı'nın 100 yıldır köy muamelesi gördüğünü, 30 Mart'ta büyükşehir olacağını ileri süren Demirtaş, "Ağrı'nın gençlerinin yüzde 80'i işsiz. Hepsini çözeceğiz. Sizin rüşvetçilerden, hırsızlardan beklentiniz olamaz. Özgücüne güvenecek, kendi varlığımıza inanacağız" dedi.

Bugün belediyesi BDP'de olan hiçbir yerde yolsuzluk, hırsızlık ve rüşvetin konuşulmadığını, kıt imkanları olmasına rağmen ellerinden geldiği ölçüde hizmet götürdüğünü ifade eden Demirtaş, şöyle devam etti:

"AKP'li belediyelere gönderilen 100 trilyona rağmen bize gelen 10 trilyonla, biz onların 10 katı iş yapıyoruz. Başbakan dün Ağrılılara 'aman yanlış yapmayın' demiş. Ağrılılar yanlış yapmaz merak etmeyin. 2011'de aynı konuşmayı yaptı dün de aynı konuşmayı tekrarlıyor. 'Ağrı diyor az kaldı doğalgaz geliyor'. Doğalgaz zaten Ağrı’nın dibinden geçiyor. Buradan geçen doğalgaz Edirne'ye gidiyor. Bütün Edirne'nin mahallelerine buradan doğalgaz gidiyor. Ağrı'da ve ilçelerinde doğalgaz yok."

Devletin Ağrı'dan 5 yılda aldığı vergi kadar verdiğini iddia eden Demirtaş, "Devlet sizden ne almışsa o kadar vermiş, fazladan Ağrı'ya çivi bile çakılmamış. Vergileriniz ne ise o getirilmiş Ağrı'ya verilmiş. Onunda hepsini kamusal değil yüzde 35'i güvenlik için. Başbakansın gidip her yerde 'Marmaray'ı yaptık, 3. köprüyü yaptık, 6. köprüyü yapacağız' diyorsun. Ağrı'da ne yaptın onu anlatsaydın, Ağrı'nın sokaklarına girseydin. Başbakanın ayağı uçakla Mercedes arasında yere değmiyor ki. Yerde çamur var mı yok mu diye haberi olsun. Ağrılı hangi çamur içerisinde yaşıyor nereden bilsin. Onların bir sürü işleri var. Daha akrabalarıyla oturup para sayacaklar" ifadelerini kullandı.

"30 Mart'ta onları emekliye ayıralım gitsinler paralarını evde saysınlar. Helal mı, haram mı? bilmem. Haramsa burunlarından gelsin helalse de hoş olsun" diyen Demirtaş, şunları kaydetti:

"Ama konuşmalar, kayıtlar onu göstermiyor. O konuşmalar gösteriyor ki oğlu Bilal Erdoğan hayatında bir gün çalışmış oda o paraları taşımak için. Hayatında o gün tek yorulmuş. Burada 12 saatten aşağı çalışan var mı? 20 saat çalışan çobanlar var. Odalar dolusu para taşı taşı bitmeyen paralar var, bu nasıl bir helal paradır. Hangi yöntemle kazanıyorsunuz, bu nasıl ticari bir zekadır. Vatandaşın cebinde çay içecek parası yok, kadın arkadaşlar çocuğuna bir süt alacak, düşünüyor. Fakat bunların kolundaki saat Ağrı'nın bir yıllık yatırımına neredeyse eşit olacak. Şimdi bunlar gelecek bu meydanda 'aman Ağrı yanlış yapmayasın' Ağrı ayağa kalktı, yaralı bir aslandı şimdi dimdik ayakta işte." 

El ele vererek kentteki bütün sorunları çözeceklerini, bütün provokasyonlara karşı kardeşliği ve barışı inşa edeceklerini vurgulayan Demirtaş, şöyle devam etti:

"Başbakan, '21 Mart nevruzundan beri kimsenin gözünde yaş akmıyor, analar ağlamıyor' diyor. Çok şükür, binlerce şükür ama suçlarken de 'BDP, CHP, MHP hiçbir şey yapmadı' diyor. Kanı kim durdurdu? Başkan Apo kanı durdurdu. Bunu bilmiyor mu kendisi. Bir yılda 18 defa İmralı'ya, 20 defa kandile heyet gönderdik. Onlarca defa hükümetle oturduk. Bu işin görüşmelerini konuşmalarını yaptık. Gelmiş Ağrı'da halkı kandırarak 'biz kanı durdurduk, BDP ne yaptı' diyor. Ne yaptıysa BDP yaptı, sen ne yaptın. Okullarımızda ana dilde eğitim yok. Sabah okula giden çocuklarımız yine Türkçe eğitim görmek zorunda. Biz 'kendi dilimizle eğitim istiyoruz' dediğimizde en çok yaygarayı Başbakan koparıyor. 'Biz vatanı böldürmeyiz, ameliyat yaptırmayız' diyen kendisidir. Doksan yıldır bu halkın dili, kimliği inkar ediliyor. Okullarda tek bir harf Kürtçe konuşmak dahi yasak. Bu mudur kardeşlik, eşitlik? İki kardeş eşit olursa ancak orada huzur çıkar. Biz önce eşit olalım, kardeşlik sonra kolaydır." 

Demirtaş, "Fethiye'deki, Urla'daki, Aksaray'dakilerine sesleniyorum. O saldıran küçük gruplara. Ben Aksaray, Fethiye, Urla ve Edirne halkını asla kastetmiyorum. Başımızın tacı kardeşlerimizdir. Ortak vatanda inşallah sonsuza kadar birlikte yaşayacağız" diye konuştu.

Berkin Elvan'ın ölümü

"Ne cemaatin duasına ne de bedduasına asla Allah bizi düşürmesin. Analarımızın duası bize yeter, başımız gözümüz üstüne" ifadesini kullanan Demirtaş, İstanbul'daki Gezi Parkı odaklı olaylar sırasında yaralanan ve 269 gün sonra tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden Berkin Elvan'ın ölümünü değerlendirdi.

Demirtaş, şunları söyledi:

"Bakın İstanbullular, İzmirliler, Bursalılar, Antalyalılar, Trabzonlular, Ankaralılar, görün işte bunları biz yıllarca yaşadık, Uğur Kaymazlar, Ceylan Önkol’lar aynen böyle tek tek katledildiler. 144 kişi sadece geçen yıl sokaklarda, meydanlarda katledildi. Bu kadar katliam içerisinden çıkmış bir halk halen kardeşlik diyor. Bu işte büyük bir mertlik, büyüklüktür. Asla bu büyüklüğünüzü bozmayın. Biz ırkçı olmayacağız, biz faşizme pirim vermeyeceğiz. Biz 'Kürt herkesten üstündür' demeyeceğiz. Biz "insanız, kimseden üstün değiliz, kimsenin de üstünlüğünü kabul etmeyiz' diyeceğiz. Bu felsefe ile yürümeye devam edeceğiz."