İranlı Kürtler de 'Çözüm Süreci' istiyor

İranlı Kürtler de 'Çözüm Süreci' istiyor

İranlı Kürtler de 'Çözüm Süreci' istiyor

İran Kürdistan Demokrat Partisi (İKDP) Genel Sekreteri Halit Azizi, Türkiye'deki çözüm sürecinin bir benzerinin Tahran yönetimi tarafından başlatılmasını arzuladıklarını söyledi.

Azizi, Türkiye'deki çözüm sürecine ilişkin, "Türkiye barışçıl yollarla Kürt meselesini çözmek istiyor. Bu çok iyi bir şey. Bu süreçte Türkiye hükümetini sonuna kadar destekliyoruz" dedi.

Ülkelerinin de Türkiye'yi örnek almasını istediklerini dile getiren Azizi, "İranlı yöneticiler bir yıl önce Kürt meselesini çözmek için inisiyatif aldı. Ancak ilerleme kaydedilmedi. İran'ın, Türkiye'yi örnek almasını istiyoruz" diye konuştu.

"TÜRKİYE'NİN YAPTIĞINI YAPIN"

AK Parti hükümetinin başlattığı çözüm süreci ve demokratikleşme çabasını çok önemsediklerini vurgulayan Azizi, şunları söyledi: İran parti çalışmalarına izin verir ve sivil topluma imkan tanırsa, silah taşımak zorunda kalmayız. Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani seçim propagandası döneminde, Anayasa'nın bazı maddelerinde düzenleme yapacağı yönünde vaatlerde bulundu. Bu düzenlemelere göre siyasi partilerin önü açılacak ve politik çalışmalar daha özgür yapılacaktı. Fakat hiçbir gelişme hayata geçirilmedi. İran yönetimi, üçüncü taraflar aracılığıyla bizimle irtibata geçti ve taleplerimizi öğrenmek istedi. Biz de şunu söyledik, 'Ne biz İran devletini yıkabiliriz, ne de İran Kürt halkını yok edebilir. Kürt meselesi siyasi bir meseledir ve siyasi çözümler gerekiyor. Türkiye'nin yaptığını yapın. Onlar yaptı siz geri kaldınız.

İran'da yeniden şiddet olaylarının başlama ihtimaline ilişkin yıllardır sürdürdükleri tavırlarında değişiklik olmadığını ifade eden Azizi, "Sınırlı eylemlilik tavrında bir değişiklik yoktur. Son dönemdeki olaylar da İran askerlerinin Peşmergelerimize pusu kurması sonucu olmuştur. İran askerlerine yönelik saldırı yapmıyoruz. Parti olarak askeri güçlerimiz var, ayrıca ülke içinde binlerce silahlı üye ve taraftarlarımız mevcut. Silahlı mücadeleyi tekrar yoğunlaştıracak güce sahibiz. Parti yönetimi olarak bütün seçenekleri tartışıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

"IRAK'TA SON SÖZÜ İRAN SÖYLÜYOR"

İran'ın Irak yönetimi üzerindeki etkisine değinen Azizi, şöyle konuştu: Saddam'dan sonra İran'ın, Irak üzerindeki hakimiyeti arttı. Irak'ta son sözü İran söylüyor. Kürdistan bölgesinde böyle olduğunu düşünmüyorum. Kürt partilerinin bu ülkeyle olan ilişkileri çok normaldir. Fakat İran buradaki karışıklıklardan istifade ederek etkisini arttırmaya çalışıyor. İran Bağdat'taki Şii devletin ayakta durmasını sağlamaya çabalıyor. Bunun yanında Irak'ı kendi haline bırakmak istemiyor, o nedenle de sorunlar büyüyor.

İran'ın Irak'ın yanı sıra Yemen, Filistin, Lübnan ve Suriye'deki olaylara da müdahil olduğunu ve halkları krizlerle meşgul ettiğini savunan Azizi, "Fakat er ya da geç, Ortadoğu'daki benzer sorunlar onun da sınırlarına dayanacak. Bu olduğu takdirde, İran Kürdistan'ında boşluk olmasını istemeyiz. Onun için İran, Türkiye'nin yaptığı gibi bir çözüm sürecini hayata geçirmelidir" dedi.