İran'ın İsrail'i TanımasınıŞart  Koşmayacağız

İran'ın İsrail'i TanımasınıŞart Koşmayacağız

ABD Başkanı Barack Obama, İran'la varılan nükleer anlaşma konusunda eleştirilerini sürdüren İsrail'e yanıt verdi. Obama, 'İran'a 'İsrail'i tanı' demek, rejimini değiştirmesini beklemekle eşdeğer' dedi.


 - Nükleer müzakereler sonrası üzerinde mutabık kalınan çerçeve anlaşma gereğince İran üzerindeki yaptırımların bir kerede değil, aşama aşama kaldırılacağında ısrar eden ABD Başkanı Barack Obama, Tahran’ın kendisini tanımasını sağlayacak bir maddenin de anlaşmaya dahil edilmesini isteyen İsrail’i ise 'yine hayal kırıklığına' uğrattı. 
Sputnik'te yer alan habere göre, ABD Başkanı Barack Obama, Ulusal Halk Radyosu’na (NPR) verdiği mülakatta, İsrail'in, İran’ın nükleer programına yönelik bir anlaşmada İran'ın İsrail'in var olma hakkını tanıması koşulunun da bulunması isteğini değerlendirdi.Tahran yönetiminin nükleer silah elde etmesini engellemek için çabaladığı vurgulayan Obama, şunları söyledi:
"İran’ın İsrail’i tanımasını şart koşmak demek, rejiminin doğasını tamamen değiştirmeden İran’la herhangi bir anlaşma imzalamayacağımızı söylemekle gerçekten aynı şey. Dolayısıyla, bunun hatalı bir yargı olduğunu düşünüyorum. Çünkü rejimin yapısının değişip değişmeyeceğine bel bağlayamayız, nükleer silah istemememizin asıl nedeni de bu zaten. Ama tabii eğer İran birdenbire Almanya ’ya, İsveç’e veya Fransa ’ya benzerse, o zaman onların nükleer altyapılarına yönelik konuşmalar da farklı olur."