İran'ın bloke edilmiş parası iade edildi

İran'ın bloke edilmiş parası iade edildi

İran Cenevre Anlaşması çerçevesinde P5+1 ülkeleriyle yürüttüğü nükleer müzakerelerde yol aldıkça, ambargodan dolayı bloke edilmiş paraları da kısım kısım iade ediliyor.

Geçtiğimiz günlerde Amerika Birleşik Devletlerinin New York kentinde başlayan ABD ile nükleer müzakere sürecini değerlendiren İran Nükleer Müzakereci heyeti Üyesi Seyyid Abbas Irakçi, “ABD ile ikili müzakereler faydalı oldu. Görüşmelerin ihtilafların çözülmesine katkı sağlamasını umuyoruz”dedi.

New York’ta devam eden nükleer müzakerelerin birinci turu bitti. İkinci tur müzakereler ise 18 Eylül’de başlayacak. 

Birinci tur müzakerelerin bitmesinden sonra Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı, İran’ın nükleer enerji programıyla alakalı bir rapor yayınladı. 

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı yayınladığı raporda, “2014 yılının Mayıs ayında İran ile Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı arasında yapılan anlaşma çerçevesinde atılması kararlaştırılan beş somut adımdan ilkini, anlaşmada belirlenen tarih olan 25 Ağustos’tan önce İran gerçekleştirmiştir. İran, söz konusu süreden sonra anlaşma çerçevesinde belirlenen tedbirlerden ikisini de yürürlüğe koymuştur. Ve bu iki somut adımla alakalı olarak Uluslararası Atom Enerjisi Ajansıyla görüşmelere de başladı” denildi.

İran, P5+1 ülkeleri, Uluslararası Atam Enerjisi Ajansı ve ABD arasında Cenevre Anlaşması çerçevesinde olumlu ilerleyen nükleer müzakereler sonucunda İran’ın bloke edilmiş paraları da serbest bırakılmaya başlandı. 

Ambargo nedeniyle bloke edilen 2.8 milyar doların Cenevre Anlaşması çerçevesinde 1 milyar dolarlık bir ve ikinci taksiti serbest bırakıldı.İran’ın bloke edilen 2.8 milyar dolarlık parasının 1 milyar dolar civarında ki birinci ve ikinci taksiti Cenevre Anlaşmasının ikinci aşaması çerçevesinde Japonya’da ki Merkez Bankası hesabından Umman’da ki İran Merkez Bankasına aktarıldı.