İran'dan Yalanlama: Doğalgaz Kesintisi Yok

İran'dan Yalanlama: Doğalgaz Kesintisi Yok

İran'ın kış şartlarını gerekçe göstererek doğalgaz kesintisine gittiği yolundaki iddialar Tahran'dan yapılan açıklamayla yalanlandı

İran'ın kış şartlarını gerekçe göstererek, Türkiye'ye sattığı doğalgazı kıstığı yönündeki iddialar yalanlandı.

İran Enerji Bakanlığı'ndan yetkililerin Habertürk'e verdiği bilgiye göre İran dahil Türkiye'ye gaz akışında herhangi bir sorun yok.

Habertürk'te bugün yer alan bir haberde, İran'ın doğalgaz vanasını kıstığı, gerek olarak da kış şartlarını gösterdiği iddia edilmişti.

İddiaya göre günde 28- 30 milyon metreküp gazın geldiği İran’dan önceki geceden itibaren gaz akışı yüzde 50-60 oranında azalarak 14-15 milyon metreküp seviyelerine kadar düştü.

Çünkü Türkiye, Rusya’dan gelen Mavi Akım’dan 47 milyon metreküp, Batı Hattı’ndan da 42 milyon metreküp gaz alıyor. Yani neredeyse günlük ihtiyacın yarısı Rus gazı ile karşılanıyor.

Türkiye’nin elinde tüm arz kaynakları ile birlikte depo dahil günlük 200 milyon metreküp kapasite bulunuyor. Ağır kış günlerinde tüketim 230 milyon metreküpe kadar ulaşınca sıkıntı yaşanıyor.

İran doğalgazının Türkiye’ye ihracatı yapılan terminalin müdürü Sadık Ekberpur, dün Türkiye’ye gaz ihracatını önemli ölçüde artıracak teknik potansiyele sahip olmadıklarını açıkladı.

Mehr’in haberine göre 25 yıllığına yapılan anlaşma gereği İran’ın Türkiye’ye günlük 30 milyon metreküp gaz ihraç ettiğini belirten Ekberpur, bu anlaşmaya bağlı olduklarını dile getirdi.