İran'dan Yalanlama

İran'dan Yalanlama

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Merziye Afham, ülkesi tarafından Yemen'e silah gönderildiği iddialarını yalanladı. Bu tür iddaların Yemen'e müdahale için bir gerekçeye olamayacağını da sözlerine ekledi. İran ve Yemen arasında imzalanan havacılık anlaşmas

İran Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada Afham'ın, "İran'dan Yemen'e silah gönderildiğine ilişkin iddialar tamamen yalandır ve bu tür iddialar Yemen'e müdahale edilmesine gerekçe oluşturamaz" ifadelerine yer verildi.
Yemen'deki Ensarullah hareketinin (Husiler) başkent Sana'yı ele geçirmesinden sonra İran ve Yemen arasında imzalanan havacılık anlaşmasına değinen Afham, anlaşmanın askeri değil, sivil ve ticari uçuşları kapsadığını savundu.
Afham, "Anlaşma imzalandığı günden bu yana Sana'ya yapılan uçuşlarla sağlık ve ilaç yardımları yapıldı ve bu yardımlar Yemen Kızılayı'na teslim edildi" değerlendirmesinde bulundu.
Yemen Havacılık ve Meteoroloji Kurumu Başkan Vekili Muhammed Abdulkadir ile İran Sivil Havacılık Kurumu Başkan Yardımcısı Kehred Kirmani arasında yaklaşık bir ay önce sivil havacılık anlaşması imzalanmıştı. İmzalanan anlaşma, Yemen havayolu şirketi 'Yemenia' ile İran'ın Mahan Air şirketlerinden her birinin, iki ülkenin başkentleri arasında haftada 14 uçuş gerçekleştirmesini öngörüyor.
Anlaşma kapsamında 1 Mart'ta Tahran'dan Sana'ya 25 yıl sonra ilk doğrudan uçuş gerçekleştirilmişti. İki ülke arasındaki seferler, daha önce aktarmalı olarak yapılıyordu.

AA