İran'dan Türkiye'ye Teklif

İran'dan Türkiye'ye Teklif

İran'dan Türkiye'ye teklif: Mısır ve Suudi Arabistan'la iş birliği yapmalıyız

İstanbul’da düzenlenen Türkiye-Körfez Savunma Güvenlik Forumu, 2 Kasım günü başladı. Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun açılış konuşmalarını yaptığı forumda bugün İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Seyid Kazım Sajjadpour konuştu.

 

Amerika'nın Sesi'nden Hilmi Hacaloğlu'nun haberine göre Sajjadpour, bir yandan Türkiye-İran ilişkileri ve Ortadoğu’da iş birliği imkanları üzerinde değerlendirmeler yaparken diğer yandan da bugünün dünyasındaki çatışmaları izah etmeye çalıştı. İranlı bakan 'suçlama oyunu' ve 'hiper karmaşıklık' gibi kavramlar ortaya attı.

'ABD'NİN NE YAPMAK İSTEDİĞİNİ TRUMP DA BİLMİYOR'

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı, ABD Başkanı Donald Trump’ı anlamanın güç olduğunu söylerken şunları ifade etti:

 

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı, “Ortadoğu’da ne tür zorluklarla karşılaşırsak karşılaşalım suçlama oluyor. Arap basınındaki oyuncular tarafından destekleniyor. Bir hafta önce bu oyunculardan birinin yetkilisi ‘Ülkemizdeki aşırılık da İran Devrimi’nin sonucu’ dedi. Radikalizm, 11 Eylül sonrasında çıktı ama İran’ı suçlamak kolay. Türk meslektaşlarıma ve basınına saygı duyuyorum ama burada Arap basını kadar olmasa da İran’ın her şeyden suçlu ve sorumlu olduğunu söyleniyor. İdeolojik bir suçlama oyunu. ‘İran Osmanlılar’ın düşmanıydı. Hatta İslam öncesi dönemde de İran düşmandı. Şii-Sünni çatışmasını İran alevlendiriyor’ diye söylüyorlar. Peki, analiz hani? Hiçbir analiz yok. İndirgemeci bir yaklaşım belirliyoruz ve karmaşıklığı kullanıyoruz. Hiçbir açıklama üretilmiyor. Bunun basit ve tehlikeli olduğunu söylemem lazım. Çatışmalar ve ihtilaflar çıkarıyor. Çünkü bir taraf melek, bir taraf şeytan ilan ediliyor. Böylelikle karmaşıklığı anlama çabası olmuyor” dedi.

 

'TÜRKİYE-İRAN İŞ BİRLİĞİ BÖLGEYE FAYDA SAĞLADI'

Ortadoğu’daki çatışmaların silah satmak için körüklendiğini öne süren İranlı bakan, çözüm için Türkiye ve İran’ın iş birliğinin bölge için örnek alınması gerektiği görüşünde.

 

Sajjadpour, “Çatışmalar sürekli devam ediyor. Bunun nedeni, ülkelerin silahlanmasına devam etmesini sağlamak ve hegemonya oluşturmak. Bu bölge için iyi mi? İş birliği yapmalı ve durumu kontrol altına almalıyız. Tabii ki bu iş birliğinin bir önkoşulu var. Bu önkoşul diğer tarafı kabul etmek ve çoklu oyuncuların varlığını kabul etmektir. Bu iş birliğinin reddi, çatışmaların kaynağıdır. Türkiye ile çok kapsamlı iş birliğimiz ve ikili ilişkilerimiz var. İş birliğimiz yalnız Türkiye ve İran için yararlı olmakla kalmadı aynı zamanda nerede uygulamaya geçtiyse bölgeye faydası oldu. Tabii bazı konularda bölgesel olarak anlaşmazlıklarımız da var. Ama ilişkimiz çok boyutlu olduğu için bazı anlaşmazlıkları yönetebildik. Bence İran ve Türkiye iş birliği bölgedeki çatışmaları çevreledikçe bölge daha güvenli olacaktır. Bu iki oyuncunun da ötesinde Ortadoğu, Batı Asya ve Kuzey Afrika’da dört bölgesel oyuncu birarada çalışsa daha iyi olacak. Bölgesel oyuncuların iş birliği bölgeye faydalı olacaktır” dedi.

 

Seyid Kazım Sajjadpour, konuşması sonrasında Amerika'nın Sesi muhabirine Türkiye ve İran’la iş birliği yapması gereken diğer iki bölge oyuncusunun Suudi Arabistan ve Mısır olduğunu söyledi.