İran'dan Suudi Arabistan Açıklaması

İran'dan Suudi Arabistan Açıklaması

İran'ın Büyükelçisi Fethali,ülkesiyle Suudi Arabistan ilişkilerinin, "karşılıklı saygıya dayalı" gelişeceği yönünde umutlu olduğunu söyledi.

İran'ın Beyrut Büyükelçisi Muhammed Fethali, Lübnan'daki bir radyoya yaptığı açıklamada, "Suudi Arabistan'la karşılıklı saygıya dayanan, iyi ve kardeşçe ilişkiler geliştirme yollarını arıyoruz. Bu konuda, ufukta olumlu işaretler görüyoruz. Suudi yetkililer, iki ülkenin, İsrail ve IŞİD gibi ortak düşmanları olduğuna ikna oldular" ifadelerini kullandı.
İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'in, Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdulaziz'in Riyad'daki cenaze törenine katılmasını "iyi niyet işareti" olarak değerlendiren Fethali, bu adıma karşılık Suudi Arabistan'ın Beyrut Büyükelçisi Ali Avad Asiri'nin, İran İslam Devrimi'nin 36. yıl dönümü kutlamalarına katıldığını söyledi. Fethali, Suudi mevkidaşı Asiri ile "çok iyi" ilişkilere sahip olduklarını da dile getirdi.
Uluslararası kamuoyunda, Suudi Arabistan Kralı Abdullah'ın ardından tahta geçen Selman bin Abdulaziz döneminde, "İran-Suudi Arabistan ilişkilerinin hangi yönde seyredeceği" konusu tartışılıyor. "Hasım" iki ülke olarak tanımlanan İran ve Suudi Arabistan, başta Yemen ve Bahreyn olmak üzere birçok bölgesel konuda karşı karşıya gelmişti.
İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Suudi Arabistan Kralı Abdullah'ın cenaze törenine katılmış, bu ziyaret hakkında, "Sadece 4 saat Suudi Arabistan'da kaldım. Programın yoğunluğu nedeniyle hiç kimseyle siyasi görüşmede bulunamadım. Biz her zaman bölgede istikrarın geliştirilmesi için dostlarımızla görüşmelere hazırız" demişti.
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de Kral Abdullah'ın ölümü dolayısıyla Suudi Arabistan halkına başsağlığı dilemiş, ardından tahta geçen Selman bin Abdulaziz'i tebrik etmişti.
Diğer taraftan, Arap ve Afrika İşlerinden sorumlu İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Emir Abdullahiyan ise Zarif'in Riyad'a gidişini sembolik bir ziyaret olarak nitelendirmiş, "Bu ziyaret iki ülke arasındaki ilişkiler kapsamında meydana gelmemiştir" değerlendirmesinde bulunmuştu.