İran'dan S-300 Füzeleri Açıklaması

İran'dan S-300 Füzeleri Açıklaması

İran Savunma Bakanı Dehkan, Moskova ziyaretinde S-300'lerin teslimatını öngören anlaşmanın imzalanacağını duyurdu.

Rusya'ya hareket etmeden önce devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, "Moskova ziyaretinde S-300'lerin teslimi için anlaşma imzalayacağız ve bu savunma sistemlerini bu yıl içerisinde teslim alacağız" dedi.
Geçen yıl ki Moskova Güvenlik Konferansı'nda S-300 konusunun gündeme alındığını belirten Dehkan, "Ardından Rusya Savunma Bakanı'nın Tahran ziyaretinde anlaşmanı ana çerçevesini belirlemiştik. Geçtiğimiz yıl boyunca anlaşmanın ayrıntıları üzerinde ve 2015 sonuna kadar söz konusu savunma sistemlerinin İran'a teslim edilmesi konusunda anlaştık" şeklinde konuştu.
"ABD ve Siyonist rejimin (İsrail) en başından beri Rusya'nın İran'a bu sistemi satmasına karşı çıktılar ve anlaşmanın iptal edilmesini istediler" diyen Dehkan, "Ama önemli olan Rusya Devlet Başkanı Putin'in S-300 anlaşmasını askıya alan kararı iptal etmesi ve bu Moskova ziyaretimde de bu anlaşmayı imzalayarak pratiğe geçirecek olmamız" ifadesini kullandı.
Rusya ve İran, 2007 yılında S-300 hava savunma sistemi satışı konusunda anlaşma imzalamış, ABD ve İsrail anlaşmaya sert tepki göstermişti. Rusya, 2010'da Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin İran'a yönelik silah ambargosu kararı almasının ardından S-300 anlaşmasını tek taraflı askıya aldığını açıklamıştı. İran, Rusya'nın kararını uluslararası mahkemeye taşıyarak 4 milyar dolarlık dava açmıştı.
Kremlin Sarayı'ndan pazartesi günü yapılan açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Putin'in imzaladığı kararnameyle S-300 uzun menzilli hava savunma sistemlerinin İran'a teslimatına yönelik yasağın kaldırıldığı bildirilmişti.
Uçak ve balistik füzelere karşı etkili olan S-300 füzeleri, dünyanın en gelişmiş hava savunma sistemlerinden biri olarak nitelendiriliyor.