İran'dan Nükleer Tesis Açıklaması

İran'dan Nükleer Tesis Açıklaması

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Suriye'nin "gizli nükleer tesis kurduğu" ve İranlı uzmanların buna katkı sunduğu yönündeki iddiaların doğru olmadığını söyledi

an resmi ajansı İRNA'nın haberine göre Zarif, Tahran'da bulunan Güney Kıbrıs Rum Kesimi Dışişleri Bakanı Yannis Kasulidis'le yaptığı ortak basın toplantısında, Alman "Der Spiegel" dergisinin Suriye'nin gizli nükleer tesis kurduğu iddialarının sorulması üzerine, "Spiegel dergisinin komik iddiası, Suriye'ye yönelik hatalı politikaları sürdürmek ve kamuoyunda korku salmak için. Bu iddia, uluslararası kamuoyunu yanıltmak ve İran konusunda endişe oluşturmak için bazı kesimler tarafından tasarlanan çabalardan biridir" dedi.
İran'ın nükleer silahlara karşı olduğunu ifade eden Zarif, "Biz defalarca, ne İran'da ne de başka bir yerde nükleer silahları kabul etmediğimizi ilan ettik. Nükleer silahların herkesin zararına olduğunu, tüm nükleer silahların imha edilmesi gerektiğine inanıyoruz" diye konuştu.
Alman Der Spiegel dergisi 9 Ocak'ta Suriye'nin, Lübnan sınırına yakın El Kuseyr şehri yakınlarında dağlık bir alanda nükleer bir tesise sahip olduğunu, tesisin İranlı ve Kuzey Koreli uzmanların yardımıyla inşa edildiğini iddia etmişti.
-İran ile nükleer müzakereler
Zarif, ülkesinin BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa ile Almanya'nın oluşturduğu "5+1 grubu"yla sürdürdüğü nükleer müzakerelere ilişkin de bu hafta İsviçre'nin Cenevre kentinde ABD'li mevkidaşı John Kerry'le görüşeceğini bildirdi.
Görüşmede nükleer meseledeki anlaşmazlıkların tümünün gündeme geleceğini belirten Zarif, "Görüşmenin amacı, müzakerelerin hızlandırılması ve ilerletilmesidir" diye konuştu.
Zarif, müzakerelerde ABD'yle sadece nükleer meselenin görüşüldüğünü aktararak, "ABD'yle diğer alanlarda hiçbir görüşmemiz yok" ifadesini kullandı.
Cenevre'de 15-17 Ocak'ta İran Dışişleri Bakanı Zarif ve ABD'li mevkidaşı Kerry başkanlığındaki heyetler, ikili görüşmeler yapacak daha sonra 18 Ocak'ta da dışişleri bakan yardımcıları düzeyinde İran ile 5+1 ülkeleri arasında müzakereler yapılacak.
TV5 HABER