İran'dan nükleer müzakereler için olumlu mesajlar

İran'dan nükleer müzakereler için olumlu mesajlar

İran lideri Ruhani, Meclis Başkanı Laricani ve Dışişleri Bakanı Zarif, nükleer müzakerelerle ilgili olumlu mesajlar veriyor

İran ile 5+1 ülkeleri arasında sürdürülen nükleer müzakereler için belirlenen son tarih olan 24 Kasım’a yaklaşılırken, Tahran nihai anlaşmanın sağlanabileceğine dair olumlu mesajlar veriyor.
Müzakerelerin tekrar uzatılmayacağının taraflarca ilan edilmesinin ardından, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, kalan sürede “nihai anlaşmanın sağlanmasının mümkün olduğunu” açıkladı. Cumhurbaşkanı Ruhani, Norveç Dışişleri Bakanı Borge Brende’yi kabulünde yaptığı açıklamada, “İran’ın müzakerelerde ciddi bir iradeye sahip olduğunu ve nükleer faaliyetlerini Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın denetimi altında ve NPT (Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi) anlaşması çerçevesinde yürüttüğünü” yineledi.
Yaptırımların sürdürülmesinin kimsenin lehine olmadığını dile getiren Ruhani, “Nükleer müzakerelerde belirlediğimiz kazan-kazan hedefine ulaşabileceğimizi umuyorum. Eğer karşı taraf da İran gibi ciddi bir irade sergilerse kalan süre zarfında nihai anlaşmayı sağlayabiliriz” dedi.
MECLİS BAŞKANI LARİCANİ
İran Meclis Başkanı Ali Laricani de Zencan kentinde yaptığı bir konuşmada, “Nükleer faaliyet sorununun aydınlık bir sürece girdiğini ve müzakerelerde tarafların bakış açılarının birbirine yakınlaştığını” ifade ederek, hükümetin nihai anlaşmanın sağlanması konusunda koruduğu olumlu tutuma destek verdi.
Çoğunluğu Batı ile müzakerelere sıcak bakmayan muhafazakar milletvekillerinden oluşan meclise başkanlık eden Laricani, Batılı müzakerecilere hitaben “Evet müzakerelerde bakış açıları birbirine yaklaştı. Eğer 5+1 ülkeleri mantıklı hareket ederse nihai bir anlaşma da sağlanabilir” ifadelerini kullandı.
DIŞİŞLERİ BAKANI ZARİF
Müzakereleri İran adına yürüten Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ise dün yaptığı, “İran İslam Cumhuriyeti, meşru haklarının tümümün tanınması halinde bir anlaşma imzalayacaktır” açıklamasıyla, 9-10 Kasım’da Umman’ın başkenti Maskat’ta gerçekleşecek İran-ABD-AB görüşmesi öncesinde müzakere taraflarına İran’ın ısrarla üzerinde durduğu “uranyum zenginleştirme düzeyi, santrifüj sayısı, ağır su reaktörünün faaliyete başlaması ve yaptırımların kaldırılması” konularında taviz vermeyecekleri mesajını verdi.
İran ile 5+1 ülkeleri arasında Tahran’ın nükleer faaliyetlerine ilişkin yapılan müzakerelerde 24 Kasım 2013’te İsviçre’nin Cenevre kentinde geçici anlaşmaya varılmış ve bu anlaşma uyarınca taraflar arasında 20 Temmuz’a kadar kapsamlı bir nihai anlaşmaya ulaşılması öngörülmüştü. Ancak farklılıkların giderilememesi nedeniyle müzakereler 24 Kasım’a kadar uzatılmıştı.
Taraflar arasında başlıca farklılıklar, "Uranyum zenginleştirme düzeyi, santrifüj sayısı, ağır su reaktörünün geleceği, nükleer işbirliği ve yaptırımların kaldırılması" konularından oluşuyor