İran'dan Lübnan'a silah yardımı

İran'dan Lübnan'a silah yardımı

Fransa ve Suudi Arabistan'dan sonra İran da Lübnan'a askeri yardım yapacağını duyurdu. İran Savunma Bakanı Hüseyin Dehkan, Lübnan’ın stratejik öneminden dolayı kırmızı çizgileri olduğunu söyledi.

İran'ın resmi haber ajansı İRNA, başkent Tahran'a resmi temaslarda bulunmak üzere gelen Lübnan Savunma Bakan Yardımcısı Semir Mukbil ile İran Savunma Bakanı Hüseyin Dehkan’ın Lübnan'a yapılacak askeri yardımı ele aldıkları duyurdu.
İran Savunma Bakanı Dehkan görüşme ile ilgili yaptığı açıklamada, bölgede hassas bir dönemden geçildiğini, bu olağanüstü günlerde Lübnan Savunma Bakan Yardımcısı Mukbil'in ülkelerine yaptığı ziyaretten memnun olduklarını söyledi.
Lübnan'ın stratejik öneminden dolayı İran'ın kırmızı çizgilerinden biri olduğunu vurgulayan Dehkan, "İran, Lübnan'ın güvenliğini, bağımsızlığını ve toprak bütünlüğünü savunmaya devam edecektir" diye konuştu.
Dehkan, "Bölgedeki terörist gruplar ve siyonist İsrail'e karşı direniş hattının en önünde yer alan Lübnan'ın ordusu desteklenmelidir" dedi.
Lübnan Savunma Bakan Yardımcısı Mukbil de İran'ın ülkesine yaptığı yardımlardan memnuniyet duyduklarını söyledi.
Mukbil, "Olağanüstü bir süreçten geçtiğimiz şu günlerde, İran'ın ülkemize yardımlarını önemsiyoruz" dedi.
İki ülkenin, özellikle savunma alanındaki işbirliklerini geliştirmede kararlı olduklarını vurgulayan Mukbil, "Eğer Lübnan ordusu, ihtiyacı olan modern askeri teçhizat ve silahlarla donatılacak olursa, ülkenin huzur ve güven ortamını bozmak isteyen teröristlere karşı daha kararlı davranacaktır" ifadelerini kullandı.
Geçen ay, Lübnan'a giden İran Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Ali Şemhani, İran'ın Lübnan'a yakın gelecekte askeri teçhizat ve silah yardımı yapacağını duyurmuştu.
Fransa ve Suudi Arabistan da yardım kararı verdi
Fransa ve Suudi Arabistan, geçtiğimiz ay Lübnan ordusuna yapılacak 3 milyar dolarlık silah yardımı planında büyük ölçüde mutabakata vardıklarını açıklamıştı.
Yardım kararını Paris’te Suudi Arabistan Veliaht Prensi Salman Bin Abdulaziz Al Saud ile görüşen Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande duyurmuştu.
Hollande, ‘muhteşem ancak savunmasız’ bir ülke olarak tanımladığı Lübnan’ın güvenliğe ihtiyacı söyledi ve bu sebeple Suudi Arabistan ile Fransa’nın Lübnan’a yardım yapma kararı aldıklarını söyledi.
Anlaşmaya göre maliyeti Suudi Arabistan tarafından karşılanacak silahlar Fransa tarafından Lübnan’a verilecek.
Lübnan yönetimi söz konusu anlaşmanın gündemde olduğunu geçtiğimiz yıl Aralık ayında duyurmuştu.
Suriye’de üç yıldan uzun süredir devam eden iç savaş ve mezhep gerilimi Lübnan’daki istikrarı da olumsuz etkiliyor.
Lübnan Hizbullah’ı Suriye iç savaşında Esed rejiminin ayakta durmasını sağlayan ana faktörlerden birisi.
Son dönemlerde Lübnan ordusu Suriye sınırında El Kaide’nin Suriye kolu olan Nusra Cephesi ile çatışıyor.