İran'dan Husi Direnişçilere Destek İddialarına Yanıt

İran'dan Husi Direnişçilere Destek İddialarına Yanıt

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Merziye Afham, Yemen'deki gelişmeleri yorumlayarak, Yemen Cumhurbaşkanının İran ile ilgili açıklamalarını yanıtladı...

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Merziye Afham, yaptığı yazılı açıklamada, "Yemen'in birliği ve istikrarını desteklediklerine vurgu yaparak, Yemen'deki siyasi süreçte tüm siyasi partilerin ve grupların katılımı ile ülkenin güvenlik ve istikrarın yeniden sağlanması gerektiğini" ifade etti.

Afham, "İran'ın dış politikası akılcılık ve itidale dayanmakta, diğer ülkeler ile etkileşim, içişlerine karışmama, şiddet, aşırılık, terörizm ve kutuplaşmaya karşı mücadele etmek ve meşru ve barışçıl taleplerin desteklenmesine dayanıyor" ifadelerini kullandı.

Husiler başkent Sana’nın yollarını kapattı

Yemen'de hükümet karşıtı gösterilerini sürdüren Husiler, başkent Sana'nın yollarını askeri araçların giriş ve çıkışlarına kapattı.

Yemen'deki Husi Hareketi liderlerinden Muhammed Buhayti, havaalanı yolunu kapatan Husilere, güvenlik güçlerinin şiddet kullandığını, buna karşılık olarak başkent Sana'nın güneyi ve batısındaki yolların askeri araçların giriş ve çıkışlarına kapatıldığını belirtti.

Yolların ne zamana kadar kapalı tutulacağı konusunda bilgi vermeyen Buhayti, "Bu adım, hükümetin düşürülmesi, akaryakıta devlet desteğini kaldırma kararının iptali ve ulusal diyalog konferansında alınan kararların uygulanması taleplerimize devletin gerekli tutumu sergilememesine karşı atılmış bir tırmandırma adımıdır" dedi.

Sana'da, dün havaalanı yolunu kapatan Husilere, güvenlik güçlerinin müdahale etmesi sonucu bir kişi şehid olmuş, 40 kişi yaralanmıştı. Sana'nın kuzeyindeki havaalanı yolunda toplanan göstericiler ana yolu tamamen trafiğe kapatmış, bunun üzerine bölgeye giden güvenlik güçleri, gruba göz yaşartıcı gaz bombası ve tazyikli suyla müdahale etmişti.

HUSİ'LER HİZBULLAH'A BENZETİLİYOR


Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi, "yönetimi yıkma talebinde bulunmakla suçladığı Husilerin, Lübnan merkezli yayın yapan ve İran tarafından finanse edilen bazı televizyon kanalları tarafından da destek gördüğünü ifade ederek İran'a Yemen halkına bir bütün olarak yaklaşma belli bir grup ve mezhebe dönük hareket etmeme" çağrısında bulunmuştu.

Ülkenin kuzeyindeki Sa'da vilayeti, Husilerin kalesi olarak biliniyor. Husilerin tüm faaliyetlerinin hareket noktası olarak kabul edilen Sa'da'da Husilere ait eğitim merkezleri ve askeri eğitim kampları bulunuyor. Yemen yönetimi, örgütün kaçak yollardan İran'dan ağır silah desteği aldığını iddia ediyor. Askeri uzmanlar Husilerin 2010'daki 6'ıncı savaşta kullandıkları Katyuşa roketlerinin daha önce Lübnan'daki Hizbullah'ın kullandığı çeşitten olması bakımından bu tür roketlerin Husilerin elinde olmasının bunların İran ve Hizbullah'tan silah sağladığına kuvvetli bir delil olduğunu ileri sürüyor.

Birleşmiş Milletler'e bağlı Gerçekleri Araştırma Komisyonu da İran'ın Sa'da yakınlarındaki Kızıldeniz'in el-Luhayya limanına silah ulaştırmak için Eritre'de bir üs kurduğu, İran gemilerinin Aden Körfezi'nde korsanlarla mücadele bahanesiyle Yemen'e silah kaçırdığı öne sürüyor. Geçen sene Yemen sahil güvenlik güçleri içinde İran silahları bulunan ve Husilere gittiği söylenen "Cihan 1" isimli bir gemiyi alıkoymuştu.