İran’dan Hamas’a “Halid Meşal Şartı” İddiası

İran’dan Hamas’a “Halid Meşal Şartı” İddiası

Hamas Hareketi’nde ismini vermek istemeyen üst düzey bir kaynak Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada...

Hamas Hareketi’nde ismini vermek istemeyen üst düzey bir kaynak Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada hareketin İran’la olan ilişkisinin “soğuk bir kararlılık”la devam ettiğini, Tahran yönetiminin ilişkilerin sürmesi ve daha da iyileşmesi için Hamas Hareketi Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal’in Tahran’ı ziyaret etmesini şart koştuğunu ifade etti.

İran’ın talebini hareketin bu aşamada “uygun” karşılamayacağını ifade eden kaynak “Meşal İran’ı şu anda ziyaret edemez. Hareket içerisindeki üst düzey tüm isimler bu ziyareti gerçekleştirmek için hazır durumdalar… Ancak Halid Meşal’in bazı sebeplerden dolayı, özelikle de zamanlama nedeniyle bu ziyareti yapması uygun olmayacaktır” dedi.

Söz konusu kaynak bu ziyaretin gerçekleşmesi için bölgede istikrarın sağlanması gerektiğini, bunun için de biraz zamana ihtiyaç olduğunu ifade etti.

İran’ın Meşal’in ziyaretini ilişkilerin temeline oturttuğunu ifade eden kaynak “Hamas Hareketi herkese olduğu gibi İran’a da hareketin herkese açık olduğunu, bir tarafa karşı ya da öbüründen taraf bir tavra asla bürünmediğini, Filistin’e destek olmak isteyen herkesin direnişe de halka da dilediği gibi destek verebileceğini ifade etti” dedi.

İran’ın Suriye’de olayların başladığı Mart 2011 tarihinden beri Hamas Hareketi’nin Suriye rejiminin yanında yer almasını sağlamaya çalıştığını, ancak hareketin tavrından vazgeçmeyerek “bölge ülkelerinin iç işlerine müdahil olmayı reddettiğini” belirten kaynak “Bunun üzerine İran harekete yaptığı maddi ve askeri yardımları kesme kararı aldı ve bu durum 4 yıldır devam ediyor” dedi.

İran’daki bazı tarafların Hamas’ın askeri kanadı olan Kassam Tugaylarına askeri yardım yapmayı sürdürdüklerini, ancak bunun da uzun soluklu olmadığını ifade eden söz konusu kaynak “İran’ın askeri yardımlarını sürdürdüğü yönündeki iddiaların hiçbir doğruluğu bulunmamaktadır” dedi.

Hareketin bölgede Suriye’de, Yemen’de, Mısır’da, Irak’ta ve diğer bölgelerde yaşanan hareketlenmelerden uzak durmayı tercih ettiğini ifade eden kaynak “Bölgede yaşanan olaylar karşısında tavrımız halkların iradesinden yanadır. Biz ümmetin birbirine kenetlenmesi, akan kanın durması ve ümmetin düşmanın karşısına geçmesi için ne gerekiyorsa ondan yanayız” dedi.