İran'dan Eğit-Donat Anlaşmasına Tepki

İran'dan Eğit-Donat Anlaşmasına Tepki

İran yönetimi, Türkiye ve ABD arasında imzalanan eğit-donat programı mutabakatına tepki gösterdi

İran, Türkiye ve ABD arasında imzalanan Suriyeli muhaliflere yönelik eğit-donat programı mutabakatının uluslararası kanunlara aykırı olduğunu ileri sürerek tepki gösterdi.
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Merziye Afham, Tahran'da yaptığı basın açıklamasında, "Suriyeli muhaliflere yönelik eğit-donat programı mutabakatının imzalanmasının uluslararası kanunların ihlali olduğunu" savundu.
Afham, anlaşmayı, "IŞİD gibi örgütlerin ortaya çıkmasına zemin hazırlayan eski stratejik hataların tekrarı" şeklinde niteleyerek, "ABD ve bazı ülkelerin yanlış politikalarda ve stratejik hatalarda ısrar etmesi, daha fazla yıkıma ve masum insanların ölümüne yol açacak" ifadelerini kullandı.
Türkiye ve ABD'nin Suriyeli muhaliflere yönelik eğit-donat programı mutabakat metni, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass tarafından 19 Şubat'ta Ankara'da imzalanmıştı.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, eğitilip donatılan güçlerin hem rejim unsurları hem de terör örgütü IŞİD ve arazideki terör örgütleriyle mücadele edeceğini açıklamıştı.