İran'dan Batı'ya nükleer rest

İran'dan Batı'ya nükleer rest

İran'dan Batı'ya nükleer rest

İran'da, Batılı ülkelerin yeni yaptırımlar uygulamaya çalışması durumunda uranyum zenginleştirme oranının yüzde 60'a çıkarılmasını öngören kanun taslağının, Meclis Başkanlığı'na sunulacağı bildirildi. 

Tasnim Haber Ajansı'nın haberine göre, Meclis Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu üyesi Muhammed Hasan Asaferi, ABD 'nin İran'ın nükleer programına uyguladığı son yaptırımlara tepki göstererek, "Yeni yaptırımlar ABD'nin iyi niyet taşımadığının bir göstergesi" dedi. Asaferi, Washington yönetiminin nükleer müzakerelere yönelik olumsuz tavrını sürdürmesi halinde Tahran'ın yanıt vereceğini ifade ederek, meclisin hükümete uranyumu yüzde 60 oranına kadar zenginleştirme izni vereceğini duyurdu. 

Nükleer müzakerelerde ABD'ye taviz vermeyeceklerini belirten Asaferi, ambargoların devam etmesi halinde İran'ın, nükleer ilerlemeyi "ciddi ve hızlı şekilde" sürdüreceğini sözlerine ekledi. 

ABD YENİ YAPTIRIM KARARI ALMIŞTI 

ABD yönetimi, yakın zamanda İran'a karşı yaptırımları ihlal etmekle suçladığı, aralarında İran bankaları, havacılık ve nakliye şirketlerinin de bulunduğu 25'i aşkın şirket ve kişiye yeni yaptırımlar getirilmesi yönünde karar almıştı. 

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) dün yayınladığı İran raporunda, İran'ın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 5 daimi üyesi ve Almanya (5+1) ile Cenevre'de vardığı anlaşmaya uyarak 20 Ocak 2014 tarihinden bu yana nükleer tesislerinde yüzde 5'in üzerinde uranyum zenginleştirme faaliyeti yapmadığını açıklamıştı. (AA)