'İran’daki Seçim Sonuçları Rafsancani'nin  Elini Güçlendiriyor'

'İran’daki Seçim Sonuçları Rafsancani'nin Elini Güçlendiriyor'

İran’da seçim sonuçları kesinleşti. Uzmanlar Konseyi ve Meclis seçim sonuçlarına göre Reformistler önemli başarılar elde etti

Cuma günü İran'da düzenlenen Uzmanlar Konseyi ve Meclis seçimlerinin sonuçları belli oldu. İçişleri bakanı Rahman Fazli katılımın ülke genelinde yüzde 62, Tahran'da ise 50 olarak gerçekleştiğini söyledi.
 Uzmanlar Konseyi seçimleri İran'da Ayetullah Hamaney'den sonra gelecek dini liderin belirlenmesinde önem taşıyordu. Yapılan son açıklamalara göre 88 kişilik Uzmanlar Meclisi'nde Tahran'dan seçilen 16 adaydan 15'i reformist olarak bilinen kişilerden seçildi. Muhafazakarlar seçmenlerinse İran'ın kırsal kesiminde öne çıktığı bildirildi.
 İran'daki meclis seçimleri sonuçlarına göreyse 220 adayın seçildiği kesinleşirken, 70 sandalye için ikinci tur düzenlenecek. Bu 70 sandalye için de 140 aday yarışacak. Meclis seçimlerinde Tahran'da 30 sandalyeyi reformcular kazanırken, ülke genelinde muhafazakar ve bağımsızlar birbirine yakın gözüküyor.
 Ülkedeki reformistlerin lideri eski cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi de kendisine ait sosyal paylaşım sayfasından yaptığı açıklamada, Rafsancani'nin listesinden ülke genelindeki 88 üyeden oluşan Uzmanlar Meclisi'ne 52 kişinin girmeye hak kazandığını duyurmuştu.
 İran'da reformist ve ılımlı muhafazakarlar, "Reformistler ve Hükümeti Destekleyenler Birliği" çatısı altında İran Meclisi ve Uzmanlar Meclisi seçimlerinde ortak adayları destekledi. Eski cumhurbaşkanı Rafsancani, ülkedeki Reformistlerin lideri eski cumhurbaşkanı Hatemi, Reformistler Yüksek Şurası Başkanı Muhammed Rıza Arif ve Cumhurbaşkanı Ruhani, bu oluşumun önde gelen isimleri olarak biliniyor.
 Uzmanlar Meclisi seçimlerinde birliğin başını çeken Rafsancani'nin, alınan bu neticeden sonra ülkedeki siyasi gücünü artıracağı değerlendirmeleri yapılıyor.
 İran'da uzun süredir seçimlerde Reformcular, Muhafazakârlar ve Ilımlılar olmak üzere üç ana grup yarışıyor. Bu 3 grup da dış politika, hukuk ve ekonomi başta olmak üzere ülkedeki temel sorunlara karşı farklı yaklaşımlara sahip olduğu biliniyor.
 207 seçim bölgesinin bulunduğu İran’da 12 binden fazla İranlı, milletvekili adaylığı için başvurmuş ancak, Anayasayı Koruyucular Konseyi tarafından 6 bin 200 kişiye izin verilmişti. Uzmanlar Konseyi seçimleri için başvuran yaklaşık 800 adayın da yalnızca 181’i Anayasayı Koruyucular Konseyi’nin onayını alabilmişti.