İran'da Seçim Süreci Başladı

İran'da Seçim Süreci Başladı

İran, 26 Şubat'ta düzenlenecek 5'inci Uzmanlar Meclisi (Hubregan) ve 10'uncu dönem milletvekili seçimleri için adaylık sürecinin başlamasıyla seçim sürecine girdi.

İran'da 5'inci dönem Uzmanlar Meclisi seçimleri için aday başvuruları iki gün önce, 10'uncu dönem milletvekili seçimlerinin adaylık süreci ise bugün başladı. Seçimler 26 Şubat 2016'da eş zamanlı olarak düzenlenecek.

Uzmanlar Meclisi

Uzmanlar Meclisi üyeleri İran dinî liderini denetleme ya da ölümü durumunda yeni dinî lideri belirleme yetkisine sahip.

İran'da 5'inci dönem Uzmanlar Meclisi adayları 88 sandalye için yarışacak. Şu anda bu mecliste 86 temsilci bulunuyor. Yasaya göre bir milyon kişi için bir temsilcinin seçilmesi gerekiyor. Ülkedeki nüfus artışı göz önünde bulundurularak yeni dönemde mecliste 2 sandalye daha eklenecek.

Uzmanlar Meclisi için sadece dinî şahsiyetler, yaş şartı aranmaksızın aday olma hakkına sahip. 8 yıl için seçilen din adamlarının bu seçimlere aday olması için gerekli olan ilmî (müçtehid olma şartı), ahlakî ve siyasî yeterliliğinin tespiti, İran dinî liderine bağlı, Anayasayı Koruyucular Konseyi'nin 6 üyesi tarafından yapılıyor. Bu konsey 27 Aralık'tan 4 Şubat'a kadar adayların yeterliliği hakkında karar verecek.

Konsey tarafından adaylığı onaylananlar, 11 Şubat'tan itibaren 2 hafta boyunca, yani seçimlerden bir gün öncesine kadar seçim kampanyası yürütebilecek. Uzmanlar Meclisi seçimlerini kazanan adaylar, seçimlerden üç ay sonra resmen çalışmaya başlayacak.

AA