İran'da IŞİD karşıtı gösteri

İran'da IŞİD karşıtı gösteri

IŞİD Irak'ta Sünni bölgeleri ele geçirip Bağdat’ı tehdit ederken, komşu Şii İran’da eylemler yapılıyor. İranlılar, Irak’taki mukaddes Şii türbelerine sahip çıkmak için bir araya geldi.

Başkent Tahran’daki İmam Hüseyin Meydanı'nı dolduran yüzlerce İranlı, “Büyük Lebbeyk Buluşması” adıyla bir gösteri düzenledi.
Göstericiler, “(Dini lider) Hamaney cihat hükmü verirse vay dünya ordularının haline”, “Lebbeyk ya Hüseyin”, “ABD’ye ölüm”, “İsrail’e ölüm” sloganları attı.
“Şii türbeleri muhafızları” yazılı tişörtler giyen kalabalık, dini lider Hamaney’in fetva vermesi durumunda, Irak’ta kendileri için mukaddes olan türbeleri korumak için savaşmaya hazır oldukları mesajını verdi.
Celili: Bu ABD'nin savaşı 
Dini lidere danışmanlık yapan Düzenin Yararını Teşhis Konseyi’nden Said Celili de gösteride kalabalığa seslenip, “Irak’taki çatışmaların ABD adına çalışan paralı askerlerin savaşı” olduğunu savundu. Celili, Batı'yı kastederek, “En büyük terör eylemlerini organize edenler bugün terörizmle mücadele ettiklerini savunuyor. Eskimiş Şii Sünni, Arap Acem kavgalarını gündeme getirip amaçlarına ulaşmaya çalışanlara izin vermeyin” diye konuştu. 
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de geçen hafta yaptığı konuşmada Irak'taki Şii türbeleri konusunda IŞİD’e gözdağı vermiş “Büyük İran halkı Kerbela, Necef, Kâzimiyye ve Samarra’daki kutsal Şii türbelerini savunmak için tereddüt etmeyecektir” ifadelerini kullanmıştı.