İran'da Esnaf Kepenk Kapattı

İran'da Esnaf Kepenk Kapattı

İran'da protestolar: Tahran'da Kapalıçarşı esnafı kepenk kapattı

Esnaf kepenk kapattı; meclise yürümek istedi. Ancak polis müdahalesiyle karşılaştı. Görüntüler İran'ın başkenti Tahran'dan hükümeti protesto eden binlerce kişi sokağa çıktı.

Eylemcilerin arasında kapalı çarşı esnafı da vardı. Dükkan kapatan esnaf, İran'ın para birimi riyalin değer kaybını ve artan fiyatları protesto etti. Eylemciler kepenk kapatmayan esnafa da tepki gösterdi. ''10 bin tümene dolar istemiyoruz'' sloganları eşliğinde, meclise doğru yürüyüşe geçti. "Diktatöre ölüm" sözleri de atılan sloganlar arasındaydı. Ancak polis, göstericilere göz yaşartıcı gazla müdahale etti. Zaman zaman eylemcilerle polis arasında arbede yaşandı. Meclis başkan yardımcısından hükümete OHAL çağrısı geldi.

İran'ın para birimi riyal değer kaybetti; dolar, kısa süre içinde 4 bin tümenden 7 bin 500 tümene kadar yükseldi. Buna, nükleer anlaşma ile ilgili belirsizlik ve Amerika Birleşik Devletleri'nin İran'a yaptırımları yeniden başlatacak olması yol açtı.

Aralık ayında ve ocak başlarında ülkenin diğer şehirlerinde de büyük çaplı hükümet karşıtı protestolar düzenlenmişti. Son protestolar, 2012 yılından bu yana Tahran'da görülenlerin en büyüğü konumunda.