İran'da "ABD Büyükelçiliği Baskını" Yıldönümü

İran'da "ABD Büyükelçiliği Baskını" Yıldönümü

İranlı Müslüman gençlerin devrimden sonra ABD büyükelçiliğini basarak...

İran’da, 1979 İslam devriminden sonra Tahran’daki ABD büyükelçiliğinin basılmasının yıldönümünde binlerce öğrenci, "ABD’ye ölüm" sloganı attı.
İranlıların "casus yuvası" dedikleri eski ABD büyükelçiliği önünde toplanan kalabalık öğrenci grubu, "ABD’ye ölüm", "İsrail’e ölüm" diye slogan attı, ABD ve İsrail bayraklarıyla ABD Başkanı George Bush’un kuklasını yaktı.
Gönüllü milis teşkilatı (Besic) karargahı olarak kullanılan eski ABD büyükelçiliği önünde namaz kılan öğrenciler, gösteri sırasında okudukları bildiride, ABD Başkanı Bush’un yargılanmasını istedi.
Gösteriye katılan İran İçişleri Bakanı Mustafa Purmuhammedi de kalabalığa yaptığı konuşmada, "İran’ın imanlı gençlerinin" 4 Kasım 1979’da ABD büyükelçiliği baskınını anımsattı ve "Bugün İran için
büyük bir gün. İran gençleri bugün, ABD’nin gururunu kırdı" dedi
.
Bugünkü gençliğin de 30 yıl önceki çizgide yürüdüğünü söyleyen Purmuhammedi, "Bu hareket devam edecek. Bu olayı canlı tutacağız ve bunu bütün nesiller hatırlayacak" diye konuştu.
Konuşmasını, "nükleer enerji vazgeçilmez hakkımız" sloganları eşliğinde sürdüren Purmuhammedi, sonuna kadar direneceklerini ve nükleer programdan kesinlikle vazgeçmeyeceklerini belirtti.
ABD’nin İran’a karşı açıkladığı tek taraflı yaptırım programına da değinen Purmuhammedi, "Yaptırımlar bizi hedeflerimizden saptıramaz. Biz ilerlememizi hızlı bir şekilde sürdürüyoruz" dedi.
Purmuhammedi, ABD’nin yaptırımlarının İran’a zarar vermeyeceğinden emin olduklarını da kaydetti.
İran’daki İslam devriminden sonra, kendilerini İmam Humeyni çizgisindeki öğrenciler olarak niteleyen müslümanlar, 4 Kasım 1979’da ABD’nin Tahran büyükelçiliğini basarak, 52 çalışanı 444 gün rehin tutmuş, baskının ardından İran ve ABD arasındaki diplomatik ilişki kesilmişti.