İran'da 3 Günlük Yas

İran'da 3 Günlük Yas

Mina'da yaşanan izdihamda en az 125 İranlı hacının da hayatını kaybetmesinin ardından ülkede 3 günlük yas ilan edildi. Ruhani de, Hamaney de "Sorumlu Suudi hükümeti" dedi.

İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, Mina'da yaşanan izdihamda en az 125 İranlı hacının da hayatını kaybetmesinin ardından ülkede 3 günlük yas ilan edildiğini duyurdu.

İRAN YASTA

Mina'da şeytan taşlama sırasında en az 125 İran vatandaşı hacının hayatını kaybettiği açıklanmıştı. İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, yaşanan felaketin ardından 3 günlük yas ilan edildiğini açıkladı.

3 GÜN YAS İLAN EDİP SUUDİ HÜKÜMETİNİ SUÇLADI

Hamaney yayınladığı mesajda, "Olayda hayatını kaybedenlerin ailelerine baş sağlığı diliyorum. Ülkede 3 günlük yas ilan edildiğini ilan ediyorum" dedi. "Bu acı olayın sorumluluğu Suudi hükümetin omuzlarındadır ve yükümlülüklerini dürüst ve adil bir şekilde yerine getirmelidir. Bu trajedinin arkasında olan kötü yönetim ve yanlış önlemler gözden kaçırılmamalı" ifadelerini kullanan dini lider, olayın İslam dünyasında büyük bir kedere neden olduğunu sözlerine ekledi.

ran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise yayınladığı mesajında, Suudi hükümetinin hacıların güvenlikleri konusundaki yükümlülüğüne aldırmazlığı nedeniyle ortaya çıkan sonuçlardan sorumlu olduğunu aktardı. Suudi hükümetine olayın nedenlerini açıklaması konusunda çağrıda bulunarak, Suudi hükümetin İranlı hacı adaylarına ait cansız bedenleri en kısa sürede İran'a gönderilmesi ve yaralıların tedavilerine yardım etmesi gerektiğini kaydetti.

HAYATINI KAYBEDENLERİN SAYISI 131'E YÜKSELDİ

İran Hac ve Ziyaret Kurumu Başkanı Said Evhedi, Mina'daki izdihamda hayatlarını kaybeden İranlıların sayısının 131'e yükseldiğini duyurdu.

Ülkenin resmi televizyonu IRINN'ye konuşan Evhedi, "Şu ana kadar elimize ulaşan bilgilere göre, Mina'daki izdihamda hayatlarını kaybeden İranlıların sayısı 131 kişiye yükseldi" dedi.

İran acil kurtarma ekiplerinin olay yeri ve hastanelerden topladıkları bilgilere göre bu rakamı verdiklerini belirten Evhedi, bu akşam veya sabaha kadar tam rakamın ortaya çıkacağını düşündüğünü söyledi.

125 KİŞİNİN KİMLİĞİ BELLİ OLDU

Yine IRINN'nin haberinde, 131 kişiden 125'inin kimlikleri belirlendiği, 6 kişinin ise kimlik belirlenme çalışmalarına devam edildiği bildirildi. Olayda hayatını kaybeden 119 İranlı hacının isimleri Hac Kurumu'nun resmi internet sitesinden yayımlandı.

BAKANLAR KURULU ÖZEL OLARAK TOPLANACAK

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nun 70. Dönem Genel Görüşmeleri'ne katılmak üzere ABD'nin New York kentine giden İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, New York'a inişinin ardından havaalanında yaptığı açıklamada, Bakanlar Kurulunu bu olayla ilgili özel toplantı yapmaya çağırdığını belirtti.

İran İçişleri Bakanı Rahmani Fadli, Suudi Arabistanlı mevkidaşına gönderdiği resmi mektupta facianın meydana gelme sebebinin incelenmesi ve bu tür olayların tekrar yaşanmaması için azami derecede çaba gösterilmesini talep etti.

"SUUDİLERİN YETERSİZLİKLERİ KESİNDİR"

Ayrıca İran Ulusal Güvenlik Yüksek Şurası Sözcüsü Keyvan Husrevi yaptığı açıklamada, "Suudilerin haccı idare etmeleriyle ilgili yetersizlikleri kesindir. İran, olayda zarar gören vatandaşlarının kanuni haklarının peşinde olacak ve Suudi Arabistanlılardan bu hakları talep edecektir" şeklinde konuştu.

PROTESTO EYLEMLERİ DÜZENLENECEK

Tahran Üniversitesi yerleşkesinde Ayetullah Muhammed İmami Kaşani'nin imametinde kılınacak cuma namazının ardından Suudi Arabistan'ı protesto eylemi düzenlenmesi bekleniyor.

Ayrıca Üniversite Öğrencileri Gönüllü Milisleri (BESİÇ) tarafından yapılan yapılan açıklamada, yarın, Suudi Arabistan'ın Tahran Büyükelçiliği önünde protesto gösterisi düzenleneceği duyuruldu.

Son bilgilere göre dün Mina'daki izdihamda 753 kişi hayatını kaybederken 887 kişi de yaralandı.