İran yerli savunma sisteminden emin

İran yerli savunma sisteminden emin

İran yerli hava savunma sistemlerinin iki yıla kadar hazır olacağını açıklayarak bu sistemin "Rus S-300'lerden daha iyi" olacağını savundu

İranlı üst düzey komutan İran'ın hava savunma sistemi Bavar-373 iki yıl içinde faaliyete geçeceğini ve bu sistemin Rus versiyonu S-300 uzun menzilli sistemden daha iyi olacağını belirtti.

Fars haber ajansına konuşan Tuğgeneral Ferzad İsmaili, Bavar-373'ün teknik sorunlarının çözüldüğünü ve karmaşık anti-füze savunma sistemini geliştirmek ve inşa etmennin İran'ın Beşinci Beş Yıllık Kalkınma Planı (2010-2015) sonunda tamamlanacağını kaydetti.

İranlı komutan İran'ın sistemden yüksek beklentileri olduğunu açıkladı. İsmaili "Umuyorum ki Kalkınma Planı'nın sonunda hava savunma yapımız Rus S-300'den daha iyi yüksek kapasiteli olacağına tanık olacağız. Yerli sistemimiz S-300 füze sisteminden daha güçlü olacak" dedi.

Mayıs ayında başka bir üst düzey askeri komutan Ferhad Amiri İran'ın çok yakında yerli üretim uzun menzilli hava savunma füze sistemini ortaya çıkaracağını söylemişti. Daha önce Tahran sistemin Mart 2014'te bitirileceğini umuyordu.

Rus S-300 versiyon füze kalkanı sistemi aynı anda havada 100 hava objesini izleyebiliyor ve onları imha edebiliyor. Tahran'a göre İran modeli bu sistemin kapasitesinden daha yüksek.

İran Rusya'ya ile beş S-300 füze savunma sistemi sözleşmesinin BM'nin 2010 yılında nükleer programı nedeniyle yaptırım uygulaması nedeniyle düşmesinden sonra kendi yerli savunma sistemini inşa etmek ve tasarlamak zorunda kaldı.

İran nükleer araştırmalarının barışçıl sivil amaçlı olduğunu söylemesine rağmen bazı ülkeler İran'ın nükleer silah yapmasından korkuyor.

ABD ile son aylarda yakınlaşmasından sonra İran'ın nükleer görüşmeleri olumlu sonuç vermiş ve geçici dondurma karşılığında İran'a yatırımlar gevşetilmişti.