İran Yemen'e Yardım Gönderiyor

İran Yemen'e Yardım Gönderiyor

İran Dışişleri Bakan yardımcısı Abdullahiyan BM ile gerekli koordinasyonun sağlandığını ve yardım gemisinin Yemen limanına yanaşacağını söyledi

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Emir Abdullahiyan, "ülkesinin Yemen’e insani yardım amacıyla gönderdiğini duyurduğu kargo gemisinin, bu ülkenin kıyılarına ulaşması için Birleşmiş Milletler (BM) ile gerekli koordinasyonun sağlandığını" bildirdi.
İran resmi haber ajansı IRNA'nın haberine göre, başkent Tahran’da basına konuşan Abdullahiyan, geminin Yemen kıyılarına yanaşması için BM'deki ilgili birimlerle koordinasyon içinde olduklarını ifade etti.
Abdullahiyan, ABD yönetiminin, yardımların Cibuti üzerinden Yemen'e ulaştırılması çağrısını reddederek, “İran’ın Yemen’e gönderdiği yardım gemisi Yemen kıyısına yanaşacak” dedi.
Suudi Arabistan’ın Yemen’de varılan ateşkesi ihlal ettiğini savunan Abdullahiyan, "bunun Suudi Arabistan’ın Yemen’deki hatalarının tekrarı olduğu" değerlendirmesinde bulundu. 
İran’ın, insani yardım malzemeleri taşıdığını duyurduğu "İran Şahid" adlı kargo gemisi, 11 Mayıs’ta Bender Abbas limanından Yemen’e gitmek üzere hareket etmişti. ABD yönetimi, İran’ın Yemen’e yapmak istediği insani yardımlarını Cibuti’de kurulan BM insani yardım dağıtım merkezi üzerinden bu ülkeye göndermesi çağrısında bulunmuştu.
İran ise geminin doğrudan Yemen’e gideceğini, Aden Körfezi’nde bulunan 34'üncü Filonun gemiye eşlik edeceğini ve denetlenmesine izin verilmeyeceğini açıklamıştı. 
AFHAM: GEMİNİN DENETLENMESİNE İZİN VERMEYİZ
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Merziye Afham da dün, ülkesinin Yemen’e gönderdiği yardım gemisinin savaşa dahil olan ülkeler tarafından denetlenmesine izin vermeyeceğini açıklamıştı.
Afham, Dışişleri Bakanlığı Basın Ofisi sitesinde yer alan açıklamasında, “Savaşa dahil olan ülkelere (Yemen’e yönelik operasyona destek veren ülkeler) İran İslam Cumhuriyeti’nin Yemen’e gönderdiği insani yardımları taşıyan gemiyi denetleme izni vermeyeceğiz” ifadesini kullanmıştı.
Açıklamada şunlar kaydedilmişti:
“Yemen’e saldıran ülkelerin yaklaşık elli gündür süren kin dolu kuşatmaları, maalesef bu ülkedeki yaşam koşullarını son derece vahim bir hale getirdi ve ülkeyi insanlık felaketinin eşiğine sürükledi.
Acilen Yemen’e gıda ve ilaç yardımlarının gönderilmesinin zarureti konusunda uluslararası kuruluşların yetkilileriyle son birkaç gündür yoğun şekilde devam eden görüşmelerin neticesinde İran İslam Cumhuriyeti’nin yardım gönderimi başlamış bulunuyor.
Yardımların en kısa zamanda Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Operasyonları Koordinasyon Ofisi (OCHA) işbirliği ile Yemen halkına ulaşmasını umuyoruz.”
İran’ın, Yemen'e insani yardım taşıdığını belirttiği "İran Şahid" adlı gemiye İran donanmasına ait 34'üncü Filonun eşlik edeceğini duyurmasının ardından, ABD yönetimi Tahran’a "yardımlarını donanma eşliğinde değil, Birleşmiş Milletler (BM) vasıtasıyla gönderme" çağrısı yapmıştı.
ABD yönetiminin bu açıklamasının ardından İran Genelkurmay Başkan Yardımcısı Tuğgeneral Mesud Cezayiri ise ABD ve Suudi Arabistan’ı, "ülkesinin Yemen’e gönderdiği insani yardım taşıyan gemiye yönelik muhtemel herhangi bir girişimde bulunmamaları" konusunda uyarmıştı.