İran Yemen Planını BM 'ye Sundu

İran Yemen Planını BM 'ye Sundu

Dışişleri Bakanı Zarif tarafından gönderilen mektupta ateşkes çağrısı, tüm bölgelere yardım ulaştırılması, müzakerelere dönülmesi ve ulusal birlik hükümeti kurulması talepleri yer aldı

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a gönderdiği mektupta Yemen için dört maddelik plan sundu.

Zarif mektubunda, koalisyon güçlerinin düzenlediği hava saldırısının Yemen'deki durumu daha da kötüleştirdiğini belirterek, bu operasyonun uluslararası hukuka aykırı olduğunu savundu.

Saldırıların genellikle sivil yerleşim birimlerini, okul, hastane, yol ve fabrikaları hedef aldığını öne süren Zarif, saldırılar nedeniyle çok sayıda sivilin hayatını kaybettiğini kaydetti.

Yemen'deki kaostan terörist grupların fayda sağladığını ve kentleri ele geçirdiğini ifade eden Zarif, uluslararası toplumun sorunun çözümü için daha fazla inisiyatif alması gerektiğini belirtti.

Zarif mektubunda, ülkede ateşkes ilan edilmesi ve yabancı askeri saldırıların durdurulması, Yemen halkına acil insani yardımın engelsiz ulaştırılması, tüm tarafların dahil olacağı müzakere sürecinin yeniden başlatılması ile tüm tarafların yer alacağı ulusal birlik hükümetinin kurulmasını içeren dört maddelik planı Genel Sekreter'e sundu. 

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da dün Washington'da yaptığı konuşmada Yemen'de tüm taraflarca ''derhal ateşkes'' ilan edilmesi çağrısında bulunmuştu.