İran: Yabancılar Suriye'yi terketsin

İran: Yabancılar Suriye'yi terketsin

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, bütün yabancı unsurların Suriye'yi terketmesi çağrısında bulundu.

Dünya Ekonomik Forumu Davos toplantılarında, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun da katıldığı "Ortadoğu İçin Nihai Oyun" başlıklı oturumda konuşan İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, moderatörün "Suriye'de neden taraf tutuyorsunuz?" sorusu üzerine, Suriye'deki iç savaş konusundaki tavırlarının taraf tutmak değil, bir anlayış meselesi olduğunu savundu.

Suriye'deki gelişmelerin insanların canına mal olduğuna işaret eden Zarif, ülkedeki durumun teröristlere ve aşırıcılara ortam hazırladığını ifade etti.

Bu insani krize çözüm bulunması gerektiğini vurgulayan Zarif, pek çok farklı yerden gelen aşırıcıların Suriye'de savaştığını, bu durumun bütün bölgeyi tehdit ettiğine dikkati çekti.

"Hizbullah'ın Suriye'den çıkması çağrısında bulunabilir misiniz?" sorusu üzerine Zarif, "Bütün yabancı unsurların Suriye'den çıkması çağrısında bulunabilirim. Bunun için elimizden geleni yaparız. Çağrıda bulunabileceğim şey, bütün yabancı unsurların, Suriye halkının kendi geleceğine karar vermesini sağlayacak şekilde Suriye'yi terk etmesidir" dedi.

Suriye'deki yabancı unsurların silahlandırılmaması ve finanse edilmemesi gerektiğini de belirten Zarif, davet edilmemelerine rağmen Suriye konulu Cenevre-2 Konferansı'nın başarılı olmasını istediklerini kaydetti