İran ve Rusya'dan ABD'ye Gözdağı

İran ve Rusya'dan ABD'ye Gözdağı

İran Savunma Bakanı Hüseyin Dehkan ile Rusyalı mevkidaşı Sergey Şoygu, iki ülke arasında askeri ve savunma alanlarında işbirliğini öngören mutabakat anlaşması imzaladı.

İran Savunma Bakanı Hüseyin Dehkan ile Rusyalı mevkidaşı Sergey Şoygu, iki ülke arasında askeri ve savunma alanlarında işbirliğini öngören mutabakat anlaşması imzaladı.
''ORTAK TEHDİTLERE SAHİBİZ''

İranlı mevkidaşı Dehkan'ın daveti üzerine Tahran'ı ziyaret eden Şoygu, görüşmelerin ardından varılan anlaşmaya ilişkin, "İmzalanan mutabakat anlaşmasıyla İran ile Rusya arasındaki askeri ve savunma işbirlikleri eskisinden daha da arttırılacaktır. Anlaşmayla askeri işbirliklerini geliştirmek için gerekli ortamı oluşturduk. Ortak tehdit ve sorunlara sahibiz. İki ülke işbirliği içerisinde bu tehditlerle başa çıkabilir" dedi.
''DÜNYA İÇİN ÖNEMLİ''

"Bölge ve dünya güvenliğini" görüştüklerini aktaran Şoygu, "İran ile Rusya'nın savunma ve teknik alanlarındaki iş birliklerini derinleştirmeleri hem dünya hem bölge emniyeti ve istikrarının sağlanması için önemli bir faktör" ifadelerini kullandı.
''GÜÇLÜ RUSYA VE BAĞIMSIZ İRAN''
İran Savunma Bakanı Dehkan da mevcut şartların işbirliğini geliştirmek için iyi bir fırsat olduğuna inandıklarını aktararak, "İki ülkenin işbirliğiyle dini Liderimizin de belirttiği 'Güçlü Rusya ve Bağımsız İran dünya ve bölge istikrarının iki önemli temelidir' görüşünü uygulamaya geçirebiliriz" dedi.
Rusya ile askeri ilişkileri her düzeyde geliştirmeye hazır olduklarını bildiren Dehkan, "ABD ve Batı'nın bağımsız ülkelerin kapasiteleri ve stratejik altyapılarını yok etmeyi hedeflediklerini göz önüne aldığımızda, İran ile Rusya işbirliği, sinerji ve potansiyel kapasitelerini aktif hale getirerek, ABD'nin yayılmacı ve aşırı politikalarıyla mücadele edebilir. Dünyada ve bölgemizdeki siyasi konular hakkında ortak görüşe sahip iki komşu ülke olan İran ve Rusya, kapasitelerini kullanarak iki ülke işbirliğinde örnek gösterilebilir" görüşünü dile getirdi.
"Terörizm, şiddet ve aşırıcılık tehlikeleriyle" mücadele ve bununu oluşturduğu krizleri yönetmek için "bölgesel ittifakın zorunlu olduğunu" söyleyen Dehkan, "Şangay İşbirliği Örgütü gibi bölgesel siyasi, emniyet ve ekonomik oluşumlar, hatta bölgede yeni güvenlik yapılanmalarının oluşturulması, bu kriz ve sorunları aşmaya yardımcı olabilir" şeklinde konuştu.
İran Savunma Bakanlığından konuya ilişkin yapılan açıklamada da söz konusu anlaşma, "bölgesel ve uluslararası barış, güvenlik ve istikrarı korumak, her türlü terörizm, bölücülük ve aşırıcılıkla mücadele, çeşitli askeri eğitim alanlarındaki ilişkilerin geliştirilmesi, ortak tatbikatların düzenlenmesi, askeri liman ve gemilerin karşılıklı ziyaret edilmesi, Hazar Denizi ve uluslararası sularda deniz korsanlarıyla mücadeleyi" içeriyor.
Kaynak : AA