İran ve Küba'dan Aşı Anlaşması

İran ve Küba'dan Aşı Anlaşması

ABD yaptırımlarına maruz kalan Küba ve İran, korona virüsü aşısı için çarpıcı bir işbirliğine imza attı.

ABD yaptırımlarına maruz kalan Küba ve İran, korona virüsü aşısı için çarpıcı bir işbirliğine imza attı.

Küba'da geliştirilen aşı adaylarından birinin Faz-3 denemeleri İran'da 50 bin gönüllü üzerinde yapılacak. Karşılığında İran'a teknoloji transferi gerçekleştirilecek ve ortak üretim hakkı tanınacak.

İran ve Küba'dan dikkat çeken aşı anlaşması

Donald Trump yönetiminde yeniden Amerikan yaptırımlarına maruz bırakılan Küba ile İran arasında dikkat çekici bir aşı anlaşması yapıldı. Havana'nın açıklamasına göre, Küba'da geliştirilmekte olan aşılardan birinin Faz-3 denemeleri İran'da da yapılacak. Karşılığında İran'a teknoloji transferi gerçekleştirilecek ve aşının başarılı olması halinde ortak üretime geçilecek.

AŞININ ADI 'EGEMEN'

Gazete Duvar'ın haberine göre, anlaşma kapsamında, Küba'da geliştirilmekte olan dört aşı adayı arasından en ileri safhaya geçen Soberana 2, komşu İran'da da denenecek. 'Egemen' anlamına gelen Soberana aşısının Küba içindeki Faz-1 ve Faz-2 denemeleri tamamlandı. Kübalı yetkililer aşı için Havana'da da 150 bin gönüllünün katılacağı bir Faz-3 denemesi yapılacağını ancak ülke içindeki vaka sayılarının düşük olması nedeniyle yurtdışında da denemeler yapılması gerektiğini söyledi.

Küba'daki Finlay Aşı Enstitüsü'nden yapılan açıklamaya göre, bu sebeple Iran'daki Pasteur Enstitüsü ile işbirliği anlaşması imzalandı. Açıklamada, "Bu sinerji, iki ülkenin de SARS-CoV-2 virüsüne karşı aşılamada daha hızlı ilerlemesini sağlayacak" denildi. Kübalı yetkililer, bazı başka ülkelerin de Küba aşılarıyla ilgilendiğini ama İran'la anlaşmanın bir ilk olduğunu söyledi.

İRAN: TEKNOLOJİ TRANSFERİ VE ORTAK ÜRETİM ÖN ŞARTIMIZDI

İran Sağlık Bakanlığı sözcüsü Kiyanuş Cihanpur ise ülkedeki Faz-3 denemelerine 50 bin gönüllünün katılacağını söyledi. İranlı sözcü, insanlar üzerinde deneme yapılması için teknoloji transferini ve ortak üretimi ön şart olarak koştuklarını açıkladı.

İran Sağlık Bakanlığı, yerli üretim aşısının insanlar üzerindeki denemelerini geçtiğimiz ay başlatmıştı. Küba'da ise şu an dört farklı aşı adayının insanlar üzerindeki klinik denemeleri sürüyor.