İran UAEK'in nükleer müfettişine vize vermedi

İran UAEK'in nükleer müfettişine vize vermedi

İran Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun nükleer müfettişlerini ülkeye kabul ederken BM'nin bir müfettişine vize vermedi

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) müfettişleri geçtiğimiz gün İran'a gitti. Müfettişler İran'ın nükleer programı ve çalışmaları üzerinde incelemelerde bulunacak. İran heyetle birlikte gelmek için başvuran bir diğer müfettişe ise vize vermedi. Bazı ülkeler İran'ın bu tutumunu eleştirirken, İran bunun ülke egemenliğiyle alakalı bir konu olduğunu ve İran'ın istediği kişiye vize vermeme hakkı olduğunu belirterek kararın arkasında durduğunu kaydetti.
Bazı batılı diplomatlar İran'ın vize vermediği müfettişin bir atom bombası uzmanı olduğunu ileri sürdüler. Aynı diplomatları, İran'ın bu adımının ülkede nükleer silah bulunduğu şüphelerinin devam etmesine neden olacağını savunuyorlar.
UAEK, geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada İran'ın 31 Ağustos tarihinde UAEK heyetinin bir üyesine ülkeye giriş için vize vermediğini açıklamış, bu kişinin heyetle birlikte İran'ın nükleer programına ilişkin incelemede bulunmak üzere İran'a gitmek için görevlendirildiğini belirtmişti. 
İran'ın bu anlamda ülkeye girmesi için izin vermediği üçüncü kişi olduğu belirtilen nükleer uzmanın kimliği de diğer iki kişininki gibi gizli tutuluyor.
UAEK tarafından 5 Eylül tarihinde yapılan açıklamada, kuruluşun görevlendirdiği her çalışanın İran'ın nükleer programına dair yapılacak incelemelere katılma hakkı olduğu ifade edilmişti. Ancak İran, "Vize verme meselesi bizim ulusal egemenlik konusundaki bir hakkımızdır ve uygun gördüğümüz kişinin topraklarımıza girmesine izin veririz" cevabıyla UAEK'in açıklamasının geçersiz olduğunu belirtmişti.