İran: Türkiye ile işbirliği Yapabiliriz

İran: Türkiye ile işbirliği Yapabiliriz

İran Sağlık Bakanı Seyyid Hasan Haşimi, Türkiye ile alternatif tıp alanında işbirliği yapabileceklerini söyledi.

Haşimi, Tahran Üniversitesinde düzenlenen "Şehid öğrencileri anma" programı sonrasında AA muhabirine yaptığı açıklamada, iki ülke arasında sağlık alanında yapabilecekleri işbirliğine değindi.
Modern tıp konusundaki işbirliğin yanı sıra kadim tarihe sahip 2 ülkenin alternatif tıp konusunda da birbirinden faydalanması gerektiğini dile getiren Haşimi, Türkiye'nin son 12 yılda sağlık hizmetlerinde gösterdiği gelişmelerin devrim niteliğinde olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"İki ülke arasındaki ilişkiler istikrarlı bir şekilde gelişme gösteriyor. Biz bu ilişkilerin daha üst düzeylerde olmasını ümit ediyoruz. Türkiye sağlık alanında çok ilerleme kaydetti. İran, alternatif tıp konusundaki çalışmaları başta olmak üzere, hemşire ve doktor gibi uzman insan gücüyle de Türkiye ile her türlü işbirliğini geliştirmeye hazır."
İran ile Türkiye'nin tarihi ve kültürel ortaklıkları olan, aynı kültür havzası içerisinde bulunan iki ülke olması sebebiyle yakın işbirliği içerisinde olmasının bir zaruret olduğunu dile getiren Haşimi, şöyle devam etti:
''Ulusal bir bilim olarak gördüğümüz ve 'İran tıbbı'' diye isimlendirdiğimiz alternatif tıp konusu İslam tıbbının bir parçası olması bakımından büyük bir hazine ve zenginliktir. Bu hazineyi sadece Türkiye değil bütün bölge ve herkes kullanabilir. Irak, Suriye, Afganistan, Orta Asya ülkeleri bir dönem tıbbın merkeziydi. Modern tıbbın etkili propagandasıyla alternatif tıp geri plana itildi. Bugün İran'da bazı üniversitelerin bünyesinde alternatif tıp dersleri okutuluyor. Eczacılıkta bitkisel ilaçlar yapılıyor. Oldukça değerli çalışmalar gerçekleşiyor. Türkiye ile alternatif tıp alanında işbirliği yapabiliriz. İran'ın bu alanda geniş tecrübesi olduğu gibi Türkiye'nin de kültürel ve tarihi altyapısında bu çalışmaların önemli yeri ve birikimi bulunuyor."