İran : Türkiye İle İlişkilerimizi Güçlendirmeleyiz

İran : Türkiye İle İlişkilerimizi Güçlendirmeleyiz

Reformistlere yakınlığıyla bilinen İran Diplomasi Merkezi tarafından İttilaat gazetesi konferans salonunda hükümet yetkililerinin ve uzmanların konuşması olarak katıldığı bir panelde...

Reformistlere yakınlığıyla bilinen İran Diplomasi Merkezi tarafından İttilaat gazetesi konferans salonunda hükümet yetkililerinin ve uzmanların konuşması olarak katıldığı bir panelde, Trump Amerikasına yönelik izlenmesi gereken politikalar üzerine tartışıldı. Hükümet yetkilileri ve uzmanların söz aldığı panelde, ABD'nin artık bir süper güç olmadığı ve İran'ın bu fırsattan yararlanması gerektiği vurgulandı.

"HÜKÜM VERMEK İÇİN ERKEN"

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Tahtrevançi, "Trump'ın seçimleri kazanması beklenmediği gibi ABD'nin iç ve dış siyasetinde beklenmedik şeyler oluyor. 50 gün, ABD'nin yeni Başkanı Trump'ın nasıl bir siyaset güdeceği hakkında hüküm vermek için erken. Trump'ın aldığı kararlara Kongre ve medya itiraz ediyor. Devlet içi çelişkiler dışa vuruyor. Trump bazı tabulara dokunan sözler söyledi. Medya ABD'de kutsaldır. Ne söylese doğru olarak kabul edilir. Trump medyaya hamle yaparak bunu kökten değiştirdi. Bir cumhurbaşkanı önceki cumhurbaşkanını kıyasıya eleştiriyor. Bu, ABD gibi büyük bir devlette görülecek bir şey değildi. Trump'ın ABD'deki bazı tabulara saldırması uluslararası bir fırsattır. ABD artık bir süper güç değildir. Bölge ülkeleri birbirlerine daha fazla yaklaşma fırsatı yakalamıştır" dedi..

"MEDYANIN TRUMP'A MUHALEFETİNDEN YARARLANMALIYIZ"

ABD Uzmanı Nasır Hadiyan da Trump'ın güvenlik tedbirleri üreten ve ABD'nin de bunu pazarlayan bir ülke olmaya devam edeceğini söyledi. Hadiyan, ABD'nin güvenlik evhamı üretmeyi sürdürerek Suudi Arabistan ve Japonya gibi ülkelere silah pazarlamaya devam edeceğini belirtti. Trump'ın uzun süreli karmaşık sorunları çözebilecek bir siyasetçi olmadığını savunan Hadiyan, "ABD medyasının Trump'a muhalefet etmesinden faydalanmalıyız" dedi.

Hadiyan, şunları kaydetti:

"ABD ve ona yakın Suudi Arabistan gibi ülkelerle Halkın Mücahidleri ve ABD'de bulunan İran karşıtı lobiler, bizim daha çok güvenlik politikalarına yönelmemize neden olacak adımlar atabilirler. Güvenlikçi düşünmemizi isteyerek sert tepkiler koymamızı bekleyeceklerdir. İran'dan bekledikleri eleştirel davranışı sergilememeliyiz. Onlar bizim daha çok karşılık vermemizi gerilimi artırmamızı bekliyor. Biz ise ilişkileri artırma konusunda adım atmalıyız. Biz daha çok diyalog taraftarı olmalı ve onların bu beklentisini boşa çıkarmalıyız."

"İRAN TÜRKİYE İLE İLİŞKİLERİNİ GÜÇLENDİRMELİ"

Ortadoğu Stratejik Araştırmaları Merkezi Başkanı Keyhan Berziger, Trump'ın siyasi çelişkiler sergilediğini, İran ile 5 1 ülkeleri arasında imzalanan nükleer anlaşmaya hamlede bulunmayı ilk plana almayacağını düşündüğünü söyledi:

"ABD, Irak savaşından bu yana bölgede tepkisel siyaset yürütmektedir. Obama birkaç yönlü siyaset yürütüyor, Ortadoğu'daki sorunları çözmede işbirliği yapılabiliyordu. Trump böyle olmayabilir. ABD terörle mücadele edeceğini iddia ederken Suudi Arabistan'ın da maddi imkanlarından faydalanmak istiyor. Rusya konusu da böyle, Rusya-İran yakınlaşması ABD, Türkiye ve Suudi Arabistanı rahatsız ediyor. Nükleer müzakere meşru bir anlaşmadır. Obama'nın mirası olduğu için ilkin saldırdı ama nükleer anlaşmaya saldırması önceliklerinden olmayacaktır. ABD'nin geleneksel siyasetine uygun olarak bölgeye saldırmayı ön plana alması gerekiyor. Trump'ın bölgeye siyasi baskısını artırması bekleniyor. Türkiye'yle ABD'nin arasının açıldığı şu günlerde İran, Türkiye'yle ilişkilerini güçlendirmelidir."