"İran tüm sorunların parçası"

"İran tüm sorunların parçası"

"İran tüm sorunların parçası"

idde'de Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ile düzenlediği basın toplantısında konuşan Suud Faysal, “İran bölgedeki bütün bu sorunlarda çözümün değil sorunun bir parçasıdır. Bu durumda İran’ın Suriye’deki güçlerinin işgalci güçler olduğunu söyleyebiliriz” dedi.
Faysal, “Eğer İran çözüme bir katkı sunmak istiyorsa Suriye, Irak ve Yemen’deki güçlerini çekmelidir” ifadelerini kullandı.
İRAN'DAN CEVAP GECİKMEDİ
Faysal’ın açıklamalarına Tahran yönetimi tepki gösterdi ve bu sözlerin iki ülke arasındaki diplomatik bağlara zarar verebileceğini duyurdu. İran Dışişleri Bakanı Yardımcısı Emir Abdullahiyan, “Suud Faysal’ın kullandığı ifadeler, eğer tam olarak böyle söylediyse, iki ülke arasındaki müzakerelerle çelişmektedir” dedi.
İran ve Suudi Arabistan arasında bölgesel konular ve dini aidiyet üzerinden köklü bir rekabet söz konusu.
Tahran-Riyad rekabeti
İki ülke özellikle Suriye’de devam eden iç savaş nedeniyle büyük fikir ayrılığı yaşıyor.
Riyad, Suriyeli muhaliflere yoğun destek verirken, İran, Beşşar Esed rejiminin bölgedeki en büyük destekçisi konumunda.
İki ülke arasında son  dönemde bazı temaslar gerçekleşse de sorunlar devam ediyor.
İran Dışişleri Bakanı Yardımcısı Amir Abdulahiyan, Ağustos ayında Suudi Arabistan’ı ziyaret ederek ülkenin Dışişleri Bakanı Suud El Faysal ile görüştü. Böylece İranlı bir yetkili, Hasan Ruhani döneminde ilk kez Suudi Arabistan’a gitmiş oldu.
Son olarak İran’ın eski cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, 2012 yılında Kral Abdullah’ın daveti üzerine Riyad’a gitmişti.
İki ülke arasında nispeten iyi seyreden ilişkiler 1979’daki İran İslam Devrimi’nin ardından bozuldu.
İlişkiler özellikle Suudi Arabistan’ın 1980-88 yılları arasındaki İran-Irak Savaşı'nda Saddam rejimini desteklemesi sonrasında büyük çapta bir rekabete dönüştü.
İran’ın eski cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi, 1999’da Suudi Arabistan’ı ziyaret eden İranlı ilk lider olmuştu.
Al Jazeera ve AFP