İran Tasarısı BMGK'da Oylanacak

İran Tasarısı BMGK'da Oylanacak

BM Güvenlik Konseyi, İran ile 5+1 ülkeleri arasında İran'a yönelik BM yaptırımlarının kademeli olarak kaldırılmasını düzenleyen karar tasarısını pazartesi günü oylayacak.

BM Güvenlik Konseyi Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, ABD tarafından diğer ülkeler adına hazırlanarak Konsey'e sunulan tasarının pazartesi saat 09.00'da (TSİ: 16.00) gündeme alınarak oylanacağı belirtildi.

Tasarının kabul edilmesi için Konsey'deki 15 üyeden 9'unun olumlu oy kullanması ve daimi üyeler ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa'dan birinin veto yetkisini kullanmaması gerekiyor. Daimi üyeler Viyana'daki anlaşmanın tarafı olduğu için tasarının oy birliği ile geçmesi bekleniyor.

Tasarıda, metnin BMGK'da kabulünün ardından İran'a 8 yıl boyunca balistik füze teknolojileri, 5 yıl süreyle de konvansiyonel silah ambargosunun süreceği kaydediliyor. Bu süre boyunca ülkeler ancak BM Güvenlik Konseyince önceden izin verilmesi durumunda İran'a balistik füze teknolojisi ve konvansiyonel silah verebilecek.

İHLAL DURUMUNDA BM YAPTIRIMLARI OTOMATİK OLARAK GERİ GELECEK

Tasarının olası ihlal durumunu düzenleyen bölümünde ise tüm ülkelerden, İran'a gönderilen ya da İran'dan gelen veya transit olarak limanları kullanan kargolarda "makul şüphe" halinde inceleme yapmaları talep ediliyor.

İncelemeler sonucu İran'ın anlaşmayı ihlal ettiğini düşünen ülkeden vakayı İran ile 5+1 ülkeleri ve AB arasında kurulacak ortak komisyona getirmesi talep edilen tasarıda, burada çözüm bulunamaması halinde ise konunun Güvenlik Konseyi'ne taşınması isteniyor.

İRAN'A UYGULANAN BMGK YAPTIRIMLAR

BM Güvenlik Konseyi, uranyum zenginleştirme programını askıya almaması nedeniyle 2006'da ambargo kararı alarak İran'a her türlü nükleer malzeme teminini yasaklamış, programla ilgisi olan kişi ve kurumlara da varlık dondurma ile seyahat yasağı gibi yaptırımlar getirmişti. 2007 yılında İran'a silah ambargosu uygulamasını da kabul eden Konsey, daha sonra aldığı kararlarda nükleer programla ilgisi belirlenen kişi ve kurumları da yaptırımlar listesine eklemişti.