İran: Şah İsmail İle Yavuz Birleşseydi...

İran: Şah İsmail İle Yavuz Birleşseydi...

İran’ın dini lideri Hamaney’in Erdebil’deki temsilcisi Ayetullah Ameli, Fethullah Gülen hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu...

ODATV.com'da yer alan bilgide; İran'ın dini lideri Hamaney'in Erdebil Vilayeti ruhani temsilcisi Ayetullah Ameli (54), Hürriyet yazarı tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı ve aralarında yine Hürriyet'ten Yalçın Bayer'in de bulunduğu bir grup Türk gazetecisini kabul etti. Topkapı Sarayı Müdürü'yken tanıştığı İlber Ortaylı'ya büyük yakınlık gösteren Ameli, sohbetinde kendisine sık sık “Maşallah” demesi dikkat çekti. Prof. Dr. Ortaylı'nın, Şah İsmail'in ve dedesinin türbesini ziyaret ettiğini anlatırken, “İran'daki restorasyonların, eğitimli akademisyenler tarafından gerçeğe çok uygun yapıldığını, bunun da göz kamaştırdığını” belirtmesi üzerine Ameli şöyle konuştu:

İKİ BÜYÜK TÜRK SULTANI BİRLEŞSEYDİ...

“Hep beraber ne kadar ağlasak azdır. İki büyük Türk sultanı ve iki büyük Türk devleti Avrupalıların oyunları üzerine birbirleriyle savaşıp güçlerini yitirdiler. Oysa ki savaşmak yerine iki kardeş birleşseydi, dünyaya ‘ağalık' ederlerdi. Şah İsmail bu oyunu engellemek için, ‘tarihi senet' olarak arşivlerde duran çok fazla mektup gönderdi; ‘Biz kardeşiz, bunca yıldır birlikteyiz, oyuna gelmeyelim, savaşmayalım, birleşelim.' Şah İsmail, muharebe değil iki kardeş devletin birleşik bir medeniyet kurmasını istiyordu. Yazık ki Yavuz Sultan Selim, bu uyarı dolu barış çağrılarını ciddiye almadı. Böylece savaş zorunlu oldu. Savaş ettiler. Hepimize yazık oldu. Safevilerle Osmanlı birleşseydi, büyük bir devlet kurarlardı ve dünya tarihi bugün böyle olmazdı.”

Ortaylı, “Anadolu halkı Safiyeddin'e gönül bağlamıştı. Keşke bu savaş olmasaydı, Divanı'nı ve şiirlerini Türkçe yazan Şah İsmail, şiirlerini Farsça yazan Yavuz Sultan Selim birleşseydi, tarih gerçekten farklı yazılırdı” dedi.

ABDULLAH ÖCALAN'A YOL VERMEDİK

Ayetullah Ameli, tarih boyunca Türkiye ne zaman zora girse İran'ın onun yanında yer aldığını söyledi. Örnek olarak da terör örgütü PKK'nın hiçbir zaman İran sınırından Türkiye'ye saldırmadığını, saldıramayacağını çünkü buna İran'ın izin vermediğini, hiçbir zaman da vermeyeceğini, Öcalan'ın kendilerinden Kuzey Irak'a geçmek için izin istediğinde kendilerinin bunu asla kabul etmediğini söyledi. İlber Ortaylı da, “Kürt meselesi ancak Müslüman ve köklü devlet gelenekleri olan Türkiye ve İran tarafından çözülebilir” dedi.

GÜLEN, PEYGAMBERE KARŞI FETVA VERDİ

Sohbette bir soru üzerine FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in adı da gündeme geldi. Ameli, Gülen'i eskiden beri tanıdıklarını, onun Belçika'da bir fetvasında Kelime-i Şehadetten ‘Hz. Muhammed'in adını çıkardığını' bildiklerini söyledi ve “Fetullah Gülen cennete gelse ben oraya adımımı atmam” diye de ekledi.

FORSA SAFEVİ DEVLETİ DE EKLENSİN

Ayetullah Ameli, bu arada Türkiye Cumhurbaşkanlığı'nın forsunda 16 Türk devletinin belirtildiğini ancak burada Safevi devletinin yer almadığını anlattı ve “Biz Safevi devletinin de eklenmesi gerektiğini” söyledik ama Cumhurbaşkanınız bunu kabul etmedi” diye konuştu.