İran Resti Çekti

İran Resti Çekti

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Afham: "Nükleer müzakerelerde tüm ayrıntılar tek tek açıklığa kavuşturulmadan hiçbir anlaşma imzalamayacağız" açıklamasında bulundu.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Merziye Afham, "5+1 grubu" ile yürütülen nükleer müzakerelerde "tüm ayrıntılar açıklığa kavuşturulmadan hiçbir anlaşma imzalanmayacağını" söyledi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Afham, düzenlediği haftalık basın toplantısında, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) daimi üyeleri Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa ile Almanya'nın oluşturduğu "5+1 grubu" ile yürütülen müzakerelere ilişkin soruları yanıtladı.

Nükleer müzakerelerde birkaç aşamalı anlaşma sağlanacağı yönünde çıkan söylentilere değinen Afham, "Nükleer müzakerelerde sadece tek aşamalı kapsamlı bir anlaşma sağlanması için çalışıyoruz. Yazılı anlaşma ile müzakerelerin yöntemi konusunda varılan siyasi mutabakatlar birbirine karıştırılıyor. Müzakerelerde tüm ayrıntılar tek tek açıklığa kavuşturulmadan hiçbir anlaşma imzalamayacağız" açıklamasında bulundu.

Müzakerelerin devam ettirilebilmesi için siyasi bir çerçevede mutabık kalınması gerektiğine işaret eden Afham, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin basında yer alan "Mart sonuna kadar siyasi bir anlaşma sağlanmazsa müzakerelere devam etmeyecekleri" yönündeki açıklamalarına ilişkin, "Kasım sonunda gerçekleştirilen görüşmelerde taraflar müzakerelerin 1 Temmuz'a kadar devam etmesi konusunda mutabık kaldı. Taraflar bu sözlerinin arkasındadır. Bu tarihte de çok aşamalı değil, tek bir anlaşma olacak o da kapsamlı anlaşmadır. Ancak Mart sonuna kadar ayrıntıların ele alınış biçimini belirleyebilmek için siyasi bir mutabakat sağlanabilir. Bu mutabakat kapsamlı anlaşma ile karıştırılıyor. Önemli olan tüm ayrıntıların ele alınıp çözüme kavuşturulana kadar hiçbir anlaşma imzalanmayacak olmasıdır" diye konuştu.

YENİ ŞAFAK

İran Milli Tanker Şirketi'ne yaptırım uygulanması

İngiltere yönetiminin İran Milli Tanker Şirketi'ne yönelik yaptırım uygulama kararı almasını değerlendiren Afham, "Bunu tamamen siyasi bir karar olarak görüyoruz ve müzakerelerin devam ettiği bir süreçte böyle bir girişimi müzakere ruhuna aykırı buluyoruz" dedi.

"İran Milli Tanker Şirketi'ne yaptırım uygulanması yapıcı olmayan ve müzakerelerin işleyişi ile uyumsuz bir girişim" diyen Afham, Avrupa Birliği'nin siyasi girişimlerde bulunmaktan kaçınmasını beklediklerini kaydetti.

- "Yemen'in toprak bütünlüğünü destekliyoruz"

Afham, Yemen'de yaşanan gelişmeler ve İran'ın konuya bakışı hakkında, "İran ilkesel olarak Yemen'in toprak bütünlüğünü ve milli egemenliğini destekliyor. Yemen'de siyasi çözümü destekliyor, mevcut siyasi boşluğun ülkedeki tüm grupların katılımıyla doldurulması gerektiğini düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

İran'ın bu konuda üzerine düşen yardımı yapmaya hazır olduğunu aktaran Afham, "Bölgesel ve uluslararası çevrelerin siyasi saikler peşinde koşmadan, ülkedeki belli bir gruba baskı uygulamadan sadece siyasi çözüme odaklanmalarını umuyoruz" ifadesini kullandı.

ABD'nin Erbil yakınlarında kuracağı askeri üs

Afham, ABD'nin Kuzey Irak'ta Erbil kenti yakınlarında askeri üs kurma hazırlıklarının İran ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ilişkilerini nasıl etkileyeceği sorusuna, "Basında bu yönde haberler yer aldı. Ancak bu bizim için Iraklı yetkili makamlarca teyit edilmemiş bir konu. İddianın yetkili makamlarca teyit edilmesi durumunda İran olarak gerekli açıklamayı yapacağız" cevabını verdi.

IKBY Peşmerge Bakanlığı Sözcüsü Helgurt Hikmet'in konuyu teyit ettiğinin hatırlatılması üzerine Afham, "Bazı makamlar farklı açıklamalar yapmış olabilir, bu konuda bilgimiz yok. Bizim için esas olan konu hakkında yetki sahibi makamlardan yapılan açıklamalardır" dedi.