İran nükleer müzakerelerden umutlu

İran nükleer müzakerelerden umutlu

İran Dışişleri Bakanı Zarif, müzakerelerle ilgili olarak önümüzdeki haftasonuna kadar tarih yazabileceklerini söyledi

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, ülkesi ile P5+1 grubu arasında Viyana’da devam eden nükleer müzakerelerin altıncı turuna ilişkin, “Önümüzdeki Pazar gününe kadar tarih yazabiliriz” dedi.
Zarif, sosyal paylaşım ağı Twitter hesabında yaptığı paylaşımda, “İstersek önümüzdeki Pazar gününe kadar tarih yazabiliriz. Güven, çift yönlü bir cadde gibidir; bir anlaşma sağlanabilmesi için müzakere eden tüm tarafların endişeleri ele alınmalıdır” ifadesini kullandı.
Günah keçisi arayışı içine girmeyeceklerini ifade eden Dışişleri Bakanı zarif, “Bu benim tarzım değil. Hedefimiz bir anlaşma sağlanması için dürüstçe çaba göstermek olacaktır ve karşı taraftan da beklentim budur” mesajını yayınladı.
İran'ın nükleer programına ilişkin Tahran yönetimi ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi ve Almanya arasında devam eden müzakerelerde taraflar arasında başlıca anlaşmazlık konularını, santrifüj sayısı, uranyum zenginleştirme oranı, Arak ağır su reaktörü ve İran'a yönelik yaptırımların tamamen kaldırılması oluşturuyor.
Taraflar arasında 24 Kasım 2013'te Cenevre'de varılan geçici anlaşmaya göre, 20 Temmuz 2014'e kadar nihai bir anlaşma sağlanması öngörülüyor. Söz konusu tarihe kadar bir anlaşma sağlanamaması durumunda, müzakerelerin 6 ay daha uzatılabileceği ifade ediliyor.