İran: Nükleer Anlaşma Yeniden Canlanabilir

İran: Nükleer Anlaşma Yeniden Canlanabilir

Bugün Düzenlediği basın toplantısında konuşan Hükümet Sözcüsü Ali Rebi, Tahran'ın kendi doğal haklarının gerçekleşmesi için anlaşma yapmaya acele etmediğini ve nükleer anlaşma dışında hiçbir taviz vermeye hazır olmadığını kaydetti.

İran Hükümet Sözcüsü Ali Rebi, Viyana görüşmelerine atıfta bulunarak, tüm yaptırımların kaldırılmasının ve kısa vadede nükleer anlaşmanın tamamen yeniden canlandırılmasının mümkün olduğunu söyledi.

Sözcü, bazı iddialara rağmen kısa sürede hem ABD yönetiminin ihlal ettiği yükümlülüklerine dönebileceğini, hem de İran'ın yaptırımların kaldırılmasını doğruladıktan sonra kendi yükümlülüklerine dönebileceğini sözlerine ekledi.

Rebi, İran hükümetinin korona aşısını tedarik etme çabalarına işaretle, İran'ın korona aşısının alımı için ilk başvuruda bulunan ülkelerden olduğunu, ancak zalimce yaptırımların buna engel olduğunu kaydetti.

Yaptırımların kaldırılması ve nükleer anlaşmanın tamamen yeniden canlandırılması mümkün

İran hükümeti sözcüsü Ali Rabi basın toplantısında yaptığı açıklamada, "BM Güvenlik Konseyi'ni ihlal eden tüm yaptırımları kaldırmak ve diğer yandan anlaşmayı tamamen yeniden canlandırmak teknik olarak mümkün. Viyana hakkında görüşmelerde metnin tartışılıp tartışılmayacağı tartışılıyor. Kısa vadede var ve bu istenen sonuca yapıcı müzakerelerle ulaşmayı umuyoruz." ifadelerinde bulundu.

Ali Rebi, ‘’ Hakkımızı yerine getirmek için aceleci bir anlaşmamız yok ve anlaşmanın çerçevesi dışında taviz vermeye istekli değiliz. Bazı iddiaların aksine ABD hükümeti anlaşmanın yükümlülüklerine kısa sürede dönebilir. Bunu doğrulamamız gerekiyor ve kısa sürede doğrulama yeteneğine sahibiz. O zaman taahhütlerimize hızla geri döneceğiz." açıklamalarında bulundu.

Ali Rebi, uranyum zenginleştirme işlemine değinerek," Zenginleştirmemiz anlaşmaya dayanıyor, taahhütlerine dönerlerse aynı zenginleşme seviyesine döneceğiz. Stratejimiz doğruydu çünkü İran'ın zenginleştirme kapasitesini kaybettiğini söylediler." dedi.(Ajanslar)