İran, NMBK Başkanı Haşimi Şahduri Vefat Etti

İran, NMBK Başkanı Haşimi Şahduri Vefat Etti

İran'da İslam Nizamının Maslahatlarını Belirleme Konseyi başkanı ve eskiden yargı kurumu başkanlığını da yürüten Ayetullah Seyyid Mahmud Haşimi Şahrudi, uzun bir dönem hastalık sonrası dün akşam vefat etti.

 

Ayetullah Şahrudi, 1948 yılında Irak'ın Necef kentinde dindar bir ailede dünyaya gözlerini açtı. 

5 dönem Anayasa’yı Koruyucular Konseyi üyeliği, 10 sene yargı erki başkanlığı ve 3 dönem Rehberlik Uzmanlar Meclisi üyeliğini yaptı.

Ayetullah Şahrudi, Ayetullah Haşimi Rafsancani’nin vefatından sonra İran İslam İnkılabı Rehberi Ayetullah Seyyid Ali Hamenei tarafından İslam Nizamının Maslahatlarını Belirleme Konseyi'nin başkanlığına atandı.

Uzun zamandır tedavisi devam eden Ayetullah Şahrudi, dün akşam Tahran'da 70 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Cumhurbaşkanı Ruhani Hasan Ruhani mesajında Nizamın maslahatını belirleme kurumu NMBK Başkanı Ayetullah Seyyid Mahmut Haşimi Şahrudi’nin vefatından dolayı duyduğu üzüntüye değinerek, Ayetullah Haşimi Şahrudi çok sayıda değerli ilmi ve fıkhi esere imza atmanın yanı sıra, İslam medeniyetini ve kültürünü geliştirmek ve dinî ilimler merkezleri ile üniversitelerin arasındaki ilişkileri geliştirmek amacıyla Adalet üniversitesini açtığını ve böylece İslamî kültür ve yargı ilimlerinin gelişmesinde önemli ve kalıcı bir adım attığını belirtti.

İslami Hüzbü't Dave, Asaib-i Ehli Hak hareketi, Nuceba hareketi ve Irak reform ve imar koalisyonu, yayınladıkları mesajda merhum Ayetullah Haşimi Şahrudi için Allah'tan rahmet ve merhumun yakınları için sabır dilediler.

Irak'lı siyasi hareketler ve partiler söz konusu mesajlarında İran'ın inkılapçı, siyasi ve kültürel hayatında merhum Ayetullah Şahrudi'den seçkin bir mücahit şeklinde söz ederken, İslami toplumun tüm hayatı boyunca İslam dininin yaygınlaştırılması yolunda elinden geleni esirgemeyen bir şahsiyeti kaybettiğini bildirdi.

 

parstoday