İran ile Uzlaşılan Maddeler Açıklandı

İran ile Uzlaşılan Maddeler Açıklandı

Silah ambargosu 5, füze ambargosu 8 yıl daha yürürlükte kalacak. İran'a yaptırımlar 90 gün sonra kaldırılacak. İhlal olursa, ihlal tarihinden itibaren 65 gün içinde yaptırımlar geri getirilecek

Ekleriyle birlikte 80 sayfayı bulan ve hukuken bağlayıcı olmayan anlaşmanın detaylarına dair bilgiler paylaşılmaya başlandı. Buna göre:

- Anlaşma BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) onayından itibaren 90 gün sonra yürürlüğe girecek.

- Anlaşma yürürlüğe girdikten sonra İran'a yaptırımlara dayanak oluşturan 7 BMGK kararı iptal      edilecek.

-Silah ambargosu 5, füze ambargosu 8 yıl daha yürürlükte kalacak.

- Uranyum zenginleştirme oranı 15 yıl boyunca yüzde 3.67'yi geçmeyecek.

- İran, Fordo nükleer tesisini bir teknolojik merkeze dönüştürecek. Bu tesisteki santrifüjler izotop üretiminde kullanılacak.

- 5+1 ülkeleri ve İran yılda en az 2 kere olmak üzere bakanlar düzeyinde toplantılar gerçekleştirip  nükleer anlaşmanın gereklerinin yerine getirilip getirilmediğini değerlendirecek.

İran anlaşma maddelerini ihlal ederse, ihlal tarihinden itibaren 65 gün içinde yaptırımlar geri  getirilecek.

İRAN'DAN AÇIKLAMA

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani Başmüzakereci ve Dışişleri Bakanı Yardımcısı Abbas Arakçi ile Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Yukiya Amano'nun imza atarken çekilen fotoğraflarını sosyal medya hesabında yayınladı.

Ruhani, "Tam şu anda İran ve UAEA geçmişteki bütün sorunları çözme hedefiyle işbirliğini artırma konusunda anlaştı" yazdı.

AB Sözcüsü Catherine Ray, Twitter hesabından İranlı ve 5+1 ülkelerinin yetkililerinin TSİ 11.30'da BM Enformasyon Merkezi'nde son kez bir araya geleceklerini, ardından basın toplantısıyla anlaşmayı duyuracaklarını yazdı.

Reuters'a konuşan İranlı bir diplomat da kapsamlı bir anlaşmaya varıldığını doğruladı. Adını vermek istemeyen diplomat, "Bunca çaba sonuç verdi ve anlaşma sağlandı. Genel hatlarıyla, işte böyle" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin Üst Düzey Stratejik İletişim Danışmanı Marie Harf de attığı tweet'le haberi teyit etti.

İran'ın resmi haber ajansı IRNA'dan geçen habere göre de, ilk açıklamayı İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ve AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini yapacak.
Mogheri'nin basın danışmanı bir tweet paylaşıp, "Son kontroller. Hazırız" diye yazdı.

İSRAİL'DEN İLK TEPKİ

İsrail Başbakan Benyamin Netanyahu, "Anlaşma, tarihe geçecek bir hatadır" değerlendirmesinde bulundu.

AP ajansına konuşan Kültür Bakanı Miri Regev, "Anlaşma ile İran'a öldürme ehliyeti verilmiştir" dedi. Regev, anlaşmanın özgür dünya ve insanlık için kötü olduğunu söyledi.

Ayrıca Dışişleri Bakanı Yardımcısı Tzipi Hotoveli, Batı’yı İran’ın başını çektiği şerh eksenine teslim olmakla suçladı. Hotoveli, “İsrail anlaşmayı durdurmak için her şeyi yapacaktır” ifadesini kullandı.