"İran İle Önemli Kararlar Aldık"

"İran İle Önemli Kararlar Aldık"

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "İran ile ticaretimizi 30 milyara ulaştırmak istiyoruz" dedi

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile İranlı mevkidaşı Muhammed Cevad Zarif Çırağan Sarayı'nda bir araya geldi. Yaklaşık 1 saat süren görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi. Bakan Davutoğlu, annesini kaybeden Zarif'e taziye dileklerini sunarak, "Muhterem annelerini kaybeden Sayın İran Dışişleri Bakanımıza bir kez daha taziyelerimi sunuyorum. Bu büyük kayba rağmen programlarını ertelemeyip, rahatsızlığına rağmen ülkemize gelen Zarif'e çok teşekkür ediyorum. Allah rahmet eylesin kendilerine sabır versin" dileklerini sundu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ay sonunda İran'a bir seyahat gerçekleştireceğini belirten Bakan Davutoğlu, "Bu ziyaretin ardından hiç gecikmeden Sayın Ruhani Türkiye'ye bir ziyarette bulunacak. İlişkilerimizde çok tempolu ve süreklilik arz eden süreç işliyor. Bundan çok büyük memnuniyet duyuyoruz" diye konuştu.

ÖNEMLİ KARARLAR ALDIK

İranlı heyetle yapılan görüşmelere ilişkin bilgiler veren Bakan Davutoğlu, "Bugün ki görüşmemizde hem ikili hem de ikili bağlamda önemli kararlar aldık. İkili bazda üst düzeyde iş birliği konseyinin kurulmasının kararını aldık. Bu hazırlıklarını Sayın Başbakanımızın ziyaretlerine kadar tamamlamayı düşünüyoruz. Sayın Ruhanin ziyaretinde ilk toplantıyı yapmayı düşünüyoruz. Birlikte atacağımız adımlarla birlikte bazı konsolosluk işlemleri hakkında istişareler yapıldı ve enerji bakanlarımız arasında yine istişareler planlanıyor" dedi.

"Önümüzde aylarda çok farklı alanlarda temas trafiği olacak" diyen Bakan Davutoğlu, "İnşallah ekonomik anlamda ticari ilişkilerin 30 milyar dolarını bulmasını istiyoruz. Bölgesel konuları ele aldık. Kasım ayında diplomatik bir başarı olarak muhataplarıyla paylaştığım ve 51 İran müzakerelerinde sağlanan anlaşmayı Türkiye büyük bir memnuniyet ile karşılamıştır. Biz her zaman bölgemizde nükleer silahlardan arındırılmış bir bölge anlayışını yerleşmesi ve İran gibi dost gibi bir ülkenin barışçıl nükleer programların uygulayabilmesi ve dünya ekonomik açıdan dünyanın ekonomik sistemine entegre olmasını savunduk. 3 sene önce Tahran anlaşmasını imzalarken de perspektifimiz budur. Bunlardan büyük memnuniyet duyuyoruz" diye konuştu.

SURİYE KONUSU ELE ALINDI

Suriye'de yaşanan iç savaş ve gelişmelerin de toplantı da ele alındığını belirten Davutoğlu, "Bölgemizdeki gelişmelerle ilgili istişareler ile ilgili başta Suriye olmak üzere İslam ülkelerindeki gelişmeleri ele aldık. Tahran ziyaretimde kapsamlı bir şekilde Suriye konusunu ele almıştık ve ateşkes çağrısında bulunmuştuk. Ama maalesef o günden bugüne ateşkes çağrımıza rağmen özelikle Halep ve birçok bölgede yaşanan insanlık trajediyi, açlık sebebiyle ölümlerin artması bizleri ciddi şekilde kaygılandırıyor. Özellikle son günlerde artan insanlık trajedisin bir an önce durdurulması için bir an önce ne gerekiyorsa bundan sonra yapmaya hazırız. Bölgede Iraktaki son gelişmeler, umut ederiz ki dost ve kardeş Irak 30 Nisan seçimlerine barış içinde etnik ve mezhebi çatışma yaşanmadan ulaşır ve kalıcı bir barış sağlanır" dedi.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ise, "İran ve Türkiye arasındaki ilişkiler iki ülke açısından da çok önemli ve geniş çaplıdır. İki ülke arasındaki ilişkiler uyum içerisindedir. İran'daki yeni hükümet Sayın Başbakan Erdoğan'ı ağırlamaktan çok büyük bir memnuniyet duyacaktır. Bu ziyareti sabırsızlıkla bekliyoruz. Özellikle üst düzey işbirliği konseyinin kurulacak olmasının çok önemli olduğunu düşünüyorum. Ruhani'nin Türkiye'ye gelmesinin çok önemli olduğunu düşünüyorum" dedi.

TİCARET HACMİ 30 MİLYAR DOLARA ÇIKMALI

"İki ülke arasındaki ticaret hacmini 30 milyar dolara çıkarmak gerekiyor" diyen Zarif, "Bu süreçte buna 3'üncü ülkelerin müdahale etmemesini bekliyoruz. Biz her konuda enerji, ulaşım, ticaret konularında ilişkilerimiz geliştirmek istiyoruz. Bugün bölgesel ve ikili ilişkiler konusunda istişareler yaptık" diye konuştu.

Suriye'de akan kanın durdurulmasını istediklerini belirten Zarif, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Suriye'de kanın durmasını istiyoruz. Bunun son bulmasını istiyoruz. Türkiye ve İran'ın Suriye konusunda küçük farklılıklarının bulunduğunu düşünüyorum. Biz İran ve Türkiye olarak Suriye halkının rahat etmesini istiyoruz. Bölgeye insanı yardım götürmek istiyoruz. Bölgede barışın ve istikrarın oluşması için Türkiye ve İran'ın ikili ilişkilerinin gelişmesini istiyoruz."

 

İHA