İran ile ABD arasındaki elçi krizi derinleşiyor

İran ile ABD arasındaki elçi krizi derinleşiyor

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Irakçi, New York’taki BM daimi temsilciliği için başka bir aday göstermeyeceklerini belirtti. Irakçi, "Tek adayımız Ebu Talebi’dir. Başka birini aday göstermeyeceğiz. BM yasalarındaki mekanizmayı devreye sokarak konuy

İran, BM temsilciliği için aday gösterdiği Hamid Ebu Talebi’ye vize vermeyen ABD hakkında BM hukuk mekanizmasını devreye sokacağını bildirdi.

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Irakçi, New York’taki BM daimi temsilciliği için başka bir aday göstermeyeceklerini belirtti. Irakçi, "Tek adayımız Ebu Talebi’dir. Başka birini aday göstermeyeceğiz. BM yasalarındaki mekanizmayı devreye sokarak konuyu hukuki zeminde takip edeceğiz" açılamasında bulundu.

İranlı yetkili, Washington yönetiminden uluslararası sorumluluklarını yerine getirmesini istedi.

ABD, İran’ın BM temsilciliği adayı Hamid Ebu Talebi’ye vize vermeyeceğini açıklarken, Tahran’dan başka bir aday belirlemesini istemişti.

Washington, Ebu Talebi’nin 1979’da İran İslam devriminde ABD Büyükelçiliği’ni basarak Amerikalı diplomatları rehin alan grupla bağlantısının olduğunu iddia ediyor. İddiaları kabul etmeyen Ebu Talebi, işgal edilmiş ABD binasında sadece tercüman olarak bulunduğunu belirtiyor.

ŞİMDİ DE HİKMETİ KRİZİ

Bu arada Talebi krizinden sonra şimdi de iki ülke arasında Hikmeti krizi başladı. İran asıllı ABD vatandaşı Emir Hikmeti, Tahran'da casusluk yaptığı gerekçesiyle 10 yıl hapis cezası aldı ve cezası kesinleşti. 

Hikmeti, daha önce idam cezasına çarptırılmıştı. Üst mahkeme kararı bozdu ve davanın yeniden görülmesini istedi. Yeniden yargılama neticesinde 10 yıl hapis cezxası alan Hikmeti'nin cezası kesinleşti.

ABD, Hikmeti'nin casusluk faaliyeti ile ilgisi olmadığını, sadece anneannesini görmek için İran'a gittiğini iddia ediyor. Adı geçen kişinin daha önce ABD Deniz Ku vvetleri'nde çalışması ise dikkat çekiyor.

Bir diğer dikkat çekici nokta ise Hikmeti'nin cezasının Talibi krizinden hemen sonra kesinleşmesi ve duyurulması... Bu durumun İran'ın ABD'ye karşı bir hamlesi olduğu