İran Haberine Yalanlama

İran Haberine Yalanlama

"Dış güçleri" açıkladı haberine Beşir Atalay ve Dışişleri Bakanlığı'ndan yalanlama

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın, Büyükelçiler Konferansının basına kapalı bölümünde çözüm sürecinin İran ve Almanya tarafından engellendiğini söylediği ileri sürülen habere yalanlama geldi. Başbakan Yardımcısı Atalay'ın makamından yapılan açıklamada, "Başbakan Yardımcısı Sayın Beşir Atalay'ın dün 6. Büyükelçiler Konferansı'nda basına kapalı olarak yaptığı konuşması bugün bazı medya organlarında isimsiz kaynaklara dayandırılarak tamamen gerçek dışı şekilde yer almıştır" ifadesi yer aldı.

"Toplantı basına kapalı yapılmıştır ve tamamının kaydı bizde mevcuttur" denilen açıklamada, basında yer alan ve "hatta bir kısmı tırnak içinde verilen hususların" tamamının gerçek dışı olduğu kaydedildi.

Dışişleri Bakanlığı: Basında yer alan hususlar gerçeği yansıtmamaktadır"

Haberlerde yer alan iddialara bir yalanlama da Dışişleri Bakanlığı'ndan geldi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Levent Gümrükçü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, basına kapalı yapılan toplantıyla ilgili basına yansıyan ifadelere itibar edilmemesi gerektiğini söyledi.

Gümrükçü, "Kaldı ki Sayın Başbakan Yardımcımızın açıklamasında da ifade edildiği üzere, Sayın Başbakan Yardımcımıza atfen basında yer alan hususlar gerçeği yansıtmamakta ve toplantıda yapılan görüşmeleri de doğru şekilde aktarmamaktadır" dedi.

O haber

Yalanlama açıklamalarına konu olan Cumhuriyet gazetesinde yayınlanan haberde, Atalay'ın konferansın basına kapalı bölümünde çözüm süreci, İran ve Almanya'ya ilişkin söylediği ileri sürülen sözler anlatılıyordu. Atalay'a dayandırılan, Öcalan'ın Kürtlerin lideri olduğu, çözüm sürecinin devam edeceği sözlerinin ötesinde haberde şöyle bir iddia yer aldı. Haberde, Atalay'ın konuşmasında çözüm sürecinin "dış güçler" tarafından engellenmeye çalışıldığını söylemesi üzerine bir büyükelçinin söz alarak, bu ifadeler nedeniyle bulundukları ülkelerde zor durumda kaldıklarını, kastedilen ülkelerin kim olduğunu sorduğu anlatıldı. Habere göre, Atalay da, çözüm sürecini baltalamaya çalışan ülkelerin İran ve Almanya olduğunu söyledi.