İran: Gemiye Mahkeme Kararıyla El Koyduk

İran: Gemiye Mahkeme Kararıyla El Koyduk

İran yönetimi, Hürmüz Boğazı'nda Marshall Adaları bandıralı geminin alıkonulup Bender Abbas Limanı'na çekilmesinin mahkeme kararına göre uygulandığını açıkladı.

ran Denizcilik ve Liman İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, dün Hürmüz Boğazı'nda alıkonularak Bender Abbas Limanı'na çekilen Marshall Adaları bandıralı geminin sahibi Maersk şirketinin İranlı özel bir şirkete olan borcu nedeniyle Tahran Mahkemesi'nin verdiği karar sonucu gemiye el konulduğu belirtildi.

Mahkemenin kararının Denizcilik ve Liman İşletmeleri Genel Müdürlüğü'ne tebliğ edildikten sonra güvenlik kuvvetleri tarafından uluslararası ve ulusal kanunlar çerçevesinde gemiye operasyon düzenlendiği bildirildi.


İran'dan Hürmüz Boğazı'nda tehlikeli hamle
"OPERASYON SİYASİ DEĞİL"
Açıklamada, konunun siyasal değil tamamen hukuki olduğu vurgulandı. İran sahil güvenlik ekipleri tarafından dün Hürmüz Boğazı'nda bir kargo gemisine el konulmuş, gemi, mürettebatıyla birlikte Bender Abbas kentindeki limana çekilmişti.

Suudi Arabistan'ın El Arabiya televizyon kanalı olayı, "İranlı güçler ABD kargo gemisine İran sularından uzaklaşması için önce uyarı ateş açtı, ardından da gemiye çıktı" iddiasında bulunmuştu. Olayın ardından Pentagon tarafından yapılan açıklamada, geminin ABD'ye değil, Marshall Adaları'na ait olduğu belirtilmiş, ABD Deniz Kuvvetleri Merkez Komutanlığı'nın da durumu izlemek için bir savaş gemisi ile keşif uçağı gönderdiği açıklanmıştı.