İran: Geçiş Ücret Artışına Dair Misilleme Hakkını Saklı Tutuyoruz

İran: Geçiş Ücret Artışına Dair Misilleme Hakkını Saklı Tutuyoruz

İran: Geçiş Ücret Artışına Dair Misilleme Hakkını Saklı Tutuyoruz

Gmrüklerdeki transit geçiş ücretleri konusunda restleşme devam ederken, Tahran yönetimi Türkiye'nin hamlesini "yasalara aykırı" olarak değerlendirip, "mütekabiliyet uygulama hakkını saklı tutacağını" açıkladı.

İran Yol ve Şehir Planlama Bakan Yardımcısı Davud Keşaverziyan, yaşanan anlaşmazlık nedeniyle başkent Tahran'da bir basın toplantısı düzenledi.

İki ülke arsındaki Karayolu Taşımacılığı Anlaşması'nın 1994 yılında İran ve Türkiye meclislerinde kabul edilerek Kanun haline geldiğini hatırlatan Keşaverziyan, Türkiye'nin son birkaç gün içinde geçiş ücretini iki kat artırdığını bunun iki ülke meclisi tarafından onaylanan yasalara aykırı olduğunu savundu.

"TÜRK TIR'LARINDAN ALINAN PARA, MAZOT FİYATI FARKI"

İran'daki akaryakıt fiyatlarının devletin sağladığı sübvansiyonlardan dolayı ucuz olduğunu hatırlatan İranlı yetkili, ikili anlaşmanın 5. maddesi uyarınca dünya ve ülke içindeki akaryakıt fiyat farkının geçiş ücreti olarak alınabildiğini ifade etti.

İran'daki düşük akaryakıt fiyatları nedeniyle İran'ın 20 yıldan beri Türk TIR'larından akaryakıt fiyatı farkı aldığını söyleyen Bakan Yardımcısı, şu an alınan farkın litre başı 80 Cent Euro olduğunu ve bunun her 100 kilometreye 25 Euro'ya denk geldiğini söyledi.

"ANKARA, İRAN'IN ALDIĞI AKARYAKIT FİYATI FARKINDAN RAHATSIZDI"

Karayolu Taşımacılık ve Yol Düzenleme Kurumu Başkanı da olan Keşaverziyan, "Ankara, ikili anlaşma bulunmasına rağmen her zaman İran'ın aldığı akaryakıt fiyatı farkından rahatsızdı. Türkiye, birkaç ay önce taşıtlarının mühürlenmiş dolu depoyla İran'a giriş yapacağını ve İran'dan yakıt almayacaklarını bu yüzden akaryakıt farkının alınmamasını istedi" dedi.

Türkiye'nin ülkeye giriş yapan İran taşıtlarının depolarını sınırda mühürlediğini söyleyen Keşaverziyan, Türkiye'nin İran'daki ucuz akaryakıtın Türkiye'de satılmasını önlemek için bu yöntemi uyguladığını aktardı. Yetkili, İran TIR'larının depolarının Türkiye'de mühürlenmesiyle Türk araçlarının İran'da mühürlenmesi mantığının aynı olmadığı ve bunların kıyaslanamayacağını dile getirdi.

"İKİLİ İLİŞKİLERİN GELİŞMESİNE ZARAR GELMEMESİ İÇİN İKİNCİ BİR FİYAT ARTIŞINDA BULUNMADIK"

Türkiye'nin ilk kez Cuma gününden itibaren İran TIR'larından kat ettikleri her 100 kilometreye 25 Euro geçiş ücreti almaya başladığını belirten Keşaverziyan, Türkiye'nin bu eylemine karşılık İran'ın da 24 saat sonra 25 Euro geçiş ücreti almaya başladığını söyledi. Bakan Yardımcısı, Türkiye'nin Cumartesi ücreti 50 Euro'ya çıkardığını ancak İran'ın ikili ilişkilerin gelişmesine zarar gelmemesi için ikinci bir fiyat artışında bulunmadığını kaydetti.

"MİSİLLEME HAKKIMIZI SAKLI TUTUYORUZ"

Türkiye'nin yaptığına karşı İran'ın misilleme hakkını kendine saklı tutuğu belirten Bakan Yardımcısı keşaverziyan, "İran, iki ülke ilişkilerin gelişmesine zarar gelmemesi için şimdilik karşı bir hamlede bulunmamaktadır ve sorunun diyalogla çözümünden yanadır. Ancak geçiş ücretini 25 Euro daha artırma hakkını saklı tutmaktadır" diye konuştu.

Keşaverziyan, İran'ın konuyla alakalı itirazını Dışişleri Bakanlığı vasıtasıyla Ankara'ya illettiklerini bildirdi.