'İran Cenevre'de Pozitif Rol Oynayabilir'

'İran Cenevre'de Pozitif Rol Oynayabilir'

Avrupa Birliği Dış İlişkiler Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, İran'ın Suriye'de barış için yapılacak görüşmelerde olumlu rol oynayabileceğini söyledi.

Avrupa Birliği Dış İlişkiler Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, İran'ın Suriye'de barış için yapılacak görüşmelerde olumlu rol oynayabileceğini söyledi. 
Mogherini, New York'ta İran Dışişleri Bakanı Muhammed Zarif ile İran'ın BM Büyükelçisi'nin konutunda gerçekleşen görüşme öncesinde gazetecilere, İran'ın nükleer programı konusunda Lozan'da varılan uzlaşının, "bu ülkenin bölgede farklı bir role sahip olmasının önünü açtığı" açıklamasını yaptı. 
Federica Mogherini, ayrıca İran'ın, Suriye, Yemen ve Lübnan gibi bölgelerde etkisinin artmasından çekinen Arap ülkelerinin bu endişelerini çok iyi bildiğini, öte yandan Suriye'de barışın sağlanması için yapılan ve beşinci yılına giren görüşmelere, etki sahibi tüm tarafların dahil olması gerektiğini dile getirdi. 
İran yönetimi, mayıs ayında Cenevre'de yapılacak BM liderliğindeki Suriye görüşmelerine, ön koşulsuz katılabileceğini bildirmişti. 
İran, daha önce Suriye'de barış için yapılan görüşmelere katılmadı.  
Katılmayı şimdiye kadar reddeden taraf olmadı
Birleşmiş Milletler (BM) Sözcüsü Ahmed Fevzi, 4 Mayıs'ta Cenevre'de başlayacak Suriye görüşmelerine katılmayı reddeden herhangi bir taraf bulunmadığını ve görüşmelerde ülkenin içinde bulunduğu durum ile siyasi dönüşüm sürecine nasıl geçileceğinin tartışılacağını söyledi.
Fevzi, BM Cenevre Ofisi'nde AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Cenevre müzakereleri sade olacak. Görüşmelerde üst düzey katılımcı bulunmayacak ve bu görüşmeler üçüncü Cenevre görüşmeleri olarak adlandırılamaz" dedi.
Fevzi, müzakerelerde BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ve yardımcısının Suriye'deki rejim ve muhalefetin temsilcileriyle birebir görüşmeler yapacağı bilgisini verdi. Mistura'nın taraflarla istişare içerisinde olacağı ve Suriye'de yaşanan krizi değerlendireceğini belirten Fevzi, "Müzakerelerde, Suriye krizinde bulunduğumuz nokta ve siyasi dönüşüm sürecine nasıl geçeceğimiz tartışılacak" şeklinde konuştu.

AA